COMUNICAT: Graficele prețurilor cafelei arată îngrijorător, iar evoluția este similară celei privind boabele de cacao, care au înregistrat costuri la nivel record din cauza condițiilor meteorologice și a reglementărilor, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.
Brazilia este, în prezent, cel mai mare producător de cafea din lume, renumită pentru producția sa de Arabica în regiunea Minas Gerais și Robusta în Espirito Santo. Și Vietnamul este lider în ceea ce privește producția de Robusta, utilizată în principal pentru cafeaua instant. Provocările semnificative din producția de Robusta din ultimii ani au dus prețul acesteia la maxime istorice.
Stocurile de cafea au fost reduse la cel mai scăzut nivel din 2001, stocurile de la bursa ICE ajungând la cel mai scăzut nivel din 1999 la sfârșitul anilor 2023/2024. Prețul actual de peste 260 de cenți pe livră evidențiază redresarea pieței și impactul dinamicii dintre cerere și ofertă asupra prețurilor cafelei.
De ce cresc prețurile la cafea?
În timp ce cererea de cafea crește moderat de la an la an, condițiile meteorologice nefavorabile, care joacă un rol crucial, pot reduce producția anuală cu 10-20%. O situație similară a dus la o creștere cu câteva sute de procente a prețurilor la cacao în ultimele luni.
În prezent, prețul unei tone de cafea depășește 5.000 de dolari, în timp ce cacaua a ajuns la aproape 12.000 de dolari în perioada sa de vârf. Creșterea actuală a prețurilor este legată în primul rând de îngrijorările legate de producția viitoare. La Niña, unul dintre cele mai puternice fenomene meteorologice din lume, provoacă secete în Brazilia, punctează analiștii XTB.
Țara se confruntă în prezent cu cele mai grave secete din ultimii ani, ceea ce ar putea limita producția de Arabica în sezonul 2024/2025 și mai departe ar putea duce la un deficit în loc de surplusul așteptat.
În plus, taifunul Yagi din Vietnam a distrus mulți arbori, iar ploile așteptate în lunile următoare din cauza La Niña ar putea duce la apariția a numeroase boli care afectează pomii de cafea.
Reglementările influențează și ele viitorul preț al cafelei, drept urmare, producătorii își măresc achizițiile înainte ca acestea să intre în vigoare. Noile regulamente ale Uniunii Europene, care urmează să se aplice de la sfârșitul anului, vor interzice utilizarea bunurilor produse în zone în care au avut loc defrișări.
De asemenea, trebuie menționat faptul că majorarea prețurilor pe piețele europene este legată și de blocarea parțială a Canalului Suez. Achiziționarea de cafea din Asia sau din anumite țări africane implică un traseu mult mai lung până în Europa.
Cum se reflectă creșterea prețului boabelor de cafea în cel de la cafenea?
Până de curând, se estima că ponderea costului cafelei într-o ceașcă era de doar 1-2%. Cu prețurile actuale, cota de cost a materiei prime în sine începe să crească. Având în vedere că prețul standard al espresso-ului în Italia este de 1 euro, costul cafelei utilizate la prețurile de schimb este de aproximativ 5 eurocenți.
Cu toate acestea, prețul cu amănuntul al cafelei este de cel puțin 2-3 ori mai mare, luând în considerare produsele celor mai populari producători de cafea din Italia. Astfel, costul cafelei utilizate pentru espresso ajunge la 10-15 eurocenți, reprezentând 10-15% din costul final al produsului.
Prețurile Arabica au crescut deja cu aproximativ 40% în acest an, în timp ce cele pentru Robusta au crescut cu peste 90%. În ultimii ani, piața a fost mai degrabă excedentară decât deficitară, ceea ce indică faptul că există încă multă cafea la nivel mondial, arată analiștii XTB.
Pe de altă parte, creșterea cererii este practic neîntreruptă, iar doi sau trei ani de producție dificili ar putea duce la o situație în care stocurile devin ireparabile. Acestea rămân deja la niveluri extrem de scăzute.
Evoluția prețurilor la cacao, Robusta și Arabica de la începutul anului 2024. Sursă: Bloomberg Finance LP, XTB
În timp ce o realizare parțială a scenariului de pe piața de cacao nu poate fi exclusă, fondurile speculative mențin un număr foarte mare de poziții long pe contractele futures pentru cafea. Numărul de poziții nete a atins recent un nivel record. Fondurile continuă să reducă pozițiile short, deși și numărul pozițiilor long scade ușor.
O situație foarte asemănătoare a avut loc pe piața de cacao, privind din perspectiva anilor 2023 și 2024. Teoretic, un număr atât de mare de poziții nete sugerează o posibilă epuizare a creșterii prețurilor, însă realizarea celui mai pesimist scenariu meteorologic sub forma unei reduceri semnificative a poziției prognozate poate determina fondurile să își mențină pozițiile timp de mai multe luni.
Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la creșterea prețurilor până la niveluri de 300 de cenți pe livră pentru cafeaua Arabica, care reprezintă maximul istoric atins în 2011, explică analiștii XTB.
Citește și: Pentru afacerea ta cafea de specialitate găsești la edream.ro, dar și espressoare pentru prepararea ei