Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru toți proprietarii de locuințe! Măsura se aplică la nivel național!

06 Apr, 17:01 • Bugiu ⁠Ana Maria
România conduce Europa la numărul de proprietari de locuințe, cu aproape 85% dintre cetățeni deținând cel puțin un imobil. Pentru români, a fi proprietar înseamnă stabilitate, succes și un viitor sigur pentru familie.
Lovitură pentru toți proprietarii de locuințe! Măsura se aplică la nivel național!

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește procentul cetățenilor care dețin o locuință, conform unui studiu recent realizat în 21 de țări. Aproape 85% dintre români sunt proprietari, iar o treime dintre aceștia dețin chiar mai multe imobile. Aceste cifre reflectă nu doar o realitate statistică, ci și o trăsătură culturală profundă: ideea că a avea propria casă este un simbol al realizării personale, al maturității și al stabilității economice, scrie capital.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Locuințele, tot mai greu accesibile românilor. Piața de închirieri câștigă teren

Lovitură pentru toți proprietarii de locuințe! Măsura se aplică la nivel național!

Conceptul de proprietate este bine înrădăcinat în cultura românească, fiind transmis din generație în generație ca un ideal de viață. Expresii precum „să te așezi la casa ta” reflectă această percepție colectivă, unde a deține o locuință reprezintă o etapă importantă în viața adultă. Sociologii, precum Gelu Duminică, subliniază că în România, statutul de proprietar este adesea echivalat cu succesul și respectul social.

„Să îți iei casă, să te așezi la casa ta… La noi, cultural, realizarea și maturizarea vin la pachet cu titlul de proprietar”, explică sociologul Gelu Duminică.

În comparație cu alte state europene, România se detașează net. Țări precum Croația, Bulgaria și Regatul Unit au, de asemenea, un procent ridicat de proprietari, însă în state precum Germania, Elveția sau Malta, sub 46% dintre cetățeni dețin o locuință. Aceste diferențe reflectă modele culturale și economice diferite între Estul și Vestul Europei.

Totuși, valorile tradiționale încep să fie puse în balanță de o schimbare de perspectivă în rândul noii generații. Tinerii români, aliniați la tendințele europene, devin tot mai deschiși la ideea de a locui în chirie, dacă acest stil de viață le oferă mai multă flexibilitate și libertate financiară. Mulți preferă să investească în educație, experiențe sau călătorii, în loc să se îndatoreze pe termen lung pentru achiziția unei locuințe.

„Nu m-ar deranja nici cu chirie, atâta timp cât pot să îmi decorez eu, că m-aș simți ca acasă”, spune o tânără.

Psihologii observă că, deși mentalitatea legată de proprietate rămâne puternică, noile generații încep să redefinească ideea de stabilitate și realizare. Totodată, rămâne prezentă tradiția de a lăsa moșteniri copiilor – un alt element care contribuie la rata mare de proprietate.

În ceea ce privește preferințele legate de locuințe, românii sunt din ce în ce mai atenți la aspecte practice și sustenabile. Aproape 50% dintre respondenți caută locuințe eficiente energetic, în zone verzi, cu acces facil la școli și transport public.

Consultantul imobiliar Gabriel Voicu afirmă că eficiența energetică a devenit un criteriu prioritar pentru tot mai mulți cumpărători.

„Eficiența energetică a început să fie destul de sus în criteriile de care românii țin cont când își aleg o locuință”, spune consultantul imobiliar Gabriel Voicu.

Te-ar mai putea interesa și: Noul tip de locuințe pe care îl caută mulți români. Costă cu 30.000 de euro mai mult decât o casă obișnuită!

Urmărește Daily Business pe Google News