Actuala scumpire va fi mai mare, respectiv de 1,2 euro, TVA inclus, după cum se poate vedea în notificarea trimisă unora dintre abonați.
În notificarea trimisă clienților, Vodafone România justifică majorarea de preț prin dorința de a oferi ”servicii de cea mai buna calitate pe care sa te poți baza” și „ca o consecință a majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi costurile legate de chirii, întreținere, mentenanță, combustibil etc)”.
Într-o reacție trimisă economica.net, Vodafone spune că scumpirea este determinată de creșterea generalizată a prețurilor:
„Creșterea generalizată a prețurilor a determinat necesitatea ajustării costurilor și în cazul serviciilor de telecomunicații. Astfel, pentru a putea asigura același nivel de calitate a serviciilor noastre, ca urmare a creșterii costurilor asociate furnizării lor (cum ar fi cele la carburanți, chirii, materii prime etc), am ajustat cu 1,2 euro prețurile abonamentelor de servicii mobile. Notificarea de ajustare a prețurilor abonamentelor transmisă astăzi a vizat o bază de clienți diferită față de cea notificată în septembrie. Astfel, nu este vorba de o nouă ajustare de cost, ci de aceeași ajustare aplicată și în septembrie, dar comunicată unei baze de clienți diferite,” a transmis furnizorul de servicii mobile sursei citate.
În acest context, este foarte posibil ca și ceilalți operatori de pe piață, să opereze scumpiri similare în următoarea perioadă.
De altfel, Orange a scumpit cu un euro unele abonamentele în această vară, și a oferit un bonus de 20 GB de internet pe mobil pe lună pentru a compensa mărirea de preț. Și Telekom România și-a notificat clienții persoane juridice că va crește prețul abonamentelor cu până la 4 euro începând din luna octombrie.
De asemenea, Vodafone România mai informează clienții despre introducerea unei noi clauze la contract care va include indexarea anuală a prețurilor în conformitate cu rata inflației. Astfel, compania poate modifica anual preţul abonamentului cu până la 3%.
”Pentru că inflația este un factor esențial în mecanismul de creare a prețurilor pentru toate bunurile și serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor”.
Potrivit reprezentaților ANCOM, Vodafone România este cel mai afectat operator de interzicerea echipamentelor realizate de Huawei, pe care va fi nevoit să le înlocuiască.
Baza de clienți a companiei a a ajuns la 11,1 milioane la 31 martie 2022 și include clienții serviciilor mobile și fixe, precum și ai soluțiilor IoT.