Luchi Georgescu, proprietara fabricii de mezeluri Meda Prod, a făcut pentru Ziarul Financiar o analiză a modului în care a evoluat puterea de cumpărere a românilor și a modului în care situația economică a României se reflectă asupra obieciurilor de consum și, implicit, asupra companiei pe care o conduce.
După cum explică Luchi Georgescu, mezelurile crud-uscate reprezintă, considerate produse premium nu vor mai avea parte o creștere a cotei de piață. S-a ajuns în această situație deoarece românii s-au reorientat către produsele mai ieftine, în general, mezelurile fiert-afumate. Această schimbare a obiceiurilor de consum vine pe fondul creșterii prețurilor, dar nu și al cantității de produse vândute.
Luchi Georgescu, proprietara fabricii de mezeluri, este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă, cu o cifră de afaceri care a ajuns la 259 milioane de lei în 2022. Aceasta explică faptul că 2023 a adus o serie de provocări majore și că, în ciuda acestora, cifra ei de afaceri a fost pe creştere. După cum a subliniat ea, această evoluție se datorează modului în care au crescut prețurile de pe piața mezelurilor și nu deoarece consumul de mezeluri al românilor ar fi fost în creștere.
„Consumul de carne scade, coroborat cu puterea de cumpărare în scădere. Nu previzionăm creştere pe mezeluri în acest an. Nu poţi să creşti preţul la raft la produse în ritmul în care cresc costurile, consumatorul este pauper. Puterea de cumpărare a scăzut cu peste 30% anul trecut. Aşa cum au crescut la noi costurile, aşa şi la consumator au crescut cheltuielile cu facturile, preţurile la raft”, a spus Luchi Georgescu, proprietara Meda.
Opiniile exprimate de Luchi Georgescu sunt conformate și de datele oficiale. Astfel,în 2023, puterea de cumpărare medie în România se situează la 7.738 de euro per capita, reprezentând 43,7% din media europeană. Aceasta plasează piața locală pe locul 33 în Uniunea Europeană, în scădere față de poziția 31 ocupată în anul precedent, conform studiului „GfK Purchasing Power Europe 2023”.
În ceea ce privește clasamentul pe județe în România, nu s-au înregistrat schimbări în primele 10 poziții în acest an. Totuși, se remarcă din nou faptul că discrepanța dintre regiunile cu putere de cumpărare redusă și cele cu putere de cumpărare ridicată se accentuează.
Bucureștiul ocupă cu fermitate prima poziție, având o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 de euro. Acest lucru înseamnă că rezidenții Capitalei dispun de aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media națională și de 3,8 ori mai multă decât locuitorii județului Vaslui, cu cea mai mică putere de cumpărare. În Vaslui, venitul net disponibil atinge doar 4.010 euro, reprezentând aproape 52% din media națională.
Te-ar putea interesa și: Bucureștenii au o putere de cumpărare cu 93% mai mare decât restul țării. Cum arată top 10 al celor mai bogate județe din România