- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Luna septembrie, boom-ul vacanțelor. Ce îi atrage, de fapt, pe români în prima lună de toamnă

04 Sep, 23:47 • Preda Silvia
Septembrie e luna în care tot mai mulți români își fac concediile. Prima lună de toamnă a detronat luna iunie.
Luna septembrie, boom-ul vacanțelor. Ce îi atrage, de fapt, pe români în prima lună de toamnă

Vremea este tocmai bună pentru plimbări, iar stațiunile nu mai sunt așa pline de turiști. Turiștii de toamnă călătoresc în cuplu, au copii mari și venituri bune, spun reprezentanții din turism, relatează Pro TV.

Industria ospitalității are și o denumire pentru cei care pleacă în vacanță în luna septembrie: DINKY (Double Income, No Kids).

Double income no kids. E acel concept specific cuplurilor cu copii mari, care pot călători oriunde, au o putere de cumpărare mare.

Luna septembrie a ajuns, cel puțin pentru România, să fie a treia lună, ca performanțe, din punct de vedere al numărului de înnoptări și al numărului de sosiri”, declară Călin Ile, președinte de Onoare al Federației Industriei Hoteliere din România.

Septembrie, prima lună de toamnă, seamănă cu o lună de vacanță

Septembrie înseamnă 12% din numărul de înnoptări realizate pe an în România, față de august care în general reprezintă în jur de 20%. Cele mai multe dintre aceste înnoptări făcute sunt pe litoral.

Citește și: Vacanțele de vis devin coșmar: Taxele pentru turiștii străini explodează! Iată ce destinație te va costa de trei ori mai mult

Turiștii de toamnă călătoresc în cuplu, au copii mari și venituri bune
Turiștii de toamnă călătoresc în cuplu, au copii mari și venituri bune

Vom avea practic o a treia lună de sezon. Mizăm pe seniori, mizăm pe tineri pe weekend-uri, dar mizăm foarte mult și pe familiile fără copii sau cu copii mari aflați la facultate sau la studii în alte țări”, a spus Corina Martin, secretar general FPIOR.

Consultanții din turism sunt de părere că mulți turiști s-au orientat spre prima lună de toamnă fiindcă nu mai este atât de cald, dar vremea rămâne totuși plăcută. Sunt însă și turiști care își amână concediul pentru septembrie din motive financiare.

Prețurile scad cu 10-15-20%”, spune Paul Hîrcă, proprietarul unor pensiuni.

Potrivit Federației Industriei Hoteliere din România, numărul turiștilor care merg în vacanță în prima lună de toamnă a crescut cu aproape 8 procente, de la aproximativ 790.000 în 2022, la peste 850.000 în 2023.

Vezi și: Cresc sau nu taxele și impozitele în 2025? Marcel Ciolacu a făcut anunțul aşteptat de toți românii