- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Măcelarii români au succes în Europa. Salariile din Occident ajung la 3.000 de euro pe lună

05 Nov, 11:44 • Amarie Giorgiana
Măcelarii români au renunțat la plaiurile natale pentru un viitor mai bun. Din ce în ce mai mulți oameni pleacă peste hotare pentru a lucra la cele mai mari fabrici și abatoare din industria cărnii.
Măcelarii români au succes în Europa. Salariile din Occident ajung la 3.000 de euro pe lună

Măcelarii români au renunțat la plaiurile natale pentru un viitor mai bun. Din ce în ce mai mulți oameni pleacă peste hotare pentru a lucra la cele mai mari fabrici și abatoare din industria cărnii. Cei mai mulți aleg țări precum Germania, Austria sau Italia, iar salariile nu sunt deloc mici, potrivit Termene.ro.

Citește și: Afacerea cu care un cuplu din Iași a dat lovitura în România. Și-au transformat pasiunea în business, ajungând în doar câțiva ani la o cifră de afaceri de 300.000 de euro

Măcelarii români au ocupat abatoarele din Europa. Salariile oferite în afară

Mii de români au ales să plece peste hotare pentru a lucra în abatoare. Aceștia sunt apreciați în afară, cei mai mulți dintre ei alegând țări precum Germania, Austria sau Italia. Asta, în timp ce în România, locul celor plecați a fost luat de muncitorii asiatici, la care patronii au fost nevoiți să apeleze din lipsă de angajați.

„Românii au ales să muncească în străinătate pentru bani, adică pentru salarii care trec de 2.000 de euro pe lună, în general, ba chiar se ajunge și la 3.000 euro pe lună, „jumătate pe contract, jumătate în afară”, cum se întâmplă în Italia, de exemplu.

Totuși, sunt și cazuri în care români care au muncit ani la rând au ajuns să dețină statutul de patron, iar acum au afaceri de succes în străinătate și nu mai vor să revină în țară.

Mii de români lucrează în abatoarele din industria cărnii din țările din Vestul Europei, dar și în fabricile de procesare. Amploarea acestui fenomen a fost cel mai bine văzută în pandemie, când lumea a aflat de ei. Din păcate însă, prea puțini români sunt dispuși să se mai întoarcă în țară pentru a lucra. Asta a confirmat și Cosmin Moldovan, un cunoscut antreprenor din Cluj. El își propune să aducă în atenția tinerelor generații această meserie.

„Cred că măcelarii români sunt foarte talentați, din păcate multi sunt plecați peste hotare, lucrează în  cele mai mari companii din industria cărnii si nu numai. Este trist când a doua limbă vorbită în abatoare și fabrici din străinătate este româna, iar la noi, doamne ferește, să ajungem ca a doua limbă vorbită să fie vietnameza sau nepaleza”, a declarat Cosmin Moldovan.

În același timp, antreprenorul a spus că și-ar dori ca limba română să fie vorbită în fabricile și abatoarele noastre dar, din păcate, asiaticii își fac loc în unitățile din țară. Cu toate că salariile au crescut în ulrima vreme în acest domeniu, nu pot fi comparate cu cele din afară. În Europa, patronii oferă 1.200 de euro pentru începători, iar cei dispuși să lucreze la negru pot depăși suma de 3.000 de euro. În România, în schimb, patronii oferă undeva la 3.000 – 4.000 de lei pe lună.

Citește și: Cum a reușit „Micul Hercule” să dea lovitura în afaceri. Business-ul care i-a adus succesul

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: