„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a demersurilor Federației Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia”,a transmis MAE într-un comunicat de presă
Convocarea ambasadorului Federației Ruse la sediul MAE a facut parte dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj clar de condamnare a recentelor acțiuni de escaladare din partea Rusiei.
Te-ar putea interesa și: Expertul militar Vladislav Shurygin vorbește despre un conflict între Rusia și NATO. „Mare război nuclear cu rachete”
Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022
Oficialul român a evidențiat caracterul profund ilegal și ilegitim al demersului Kremlinului de a încerca justificarea ocupației militare asupra teritoriilor aparținând unui stat suveran, cu încălcarea flagrantă a principiilor de drept internațional, a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.
Iulian Fota a subliniat că acest act de anexare ilegală, prin folosirea forței, a unor teritorii ale unui alt stat nu va fi niciodată recunoscut de România și nici de celelalte state membre UE și NATO.
Citește și: Nou pachet de sancțiuni pentru Rusia! Alexander Dughin trecut pe lista neagră
În încheiere, oficialul român a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional
Statele membre UE au început de vineri să-i convoace pe diplomaţii ruşi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat anexarea a patru regiuni din Ucraina ocupate de armata rusă în urma invaziei de la sfârşitul lui februarie. De curând, Belgia l-a convocat pe ambasadorul rus, ca parte a acestui demers.
Liderii UE au subliniat că nu vor recunoaşte ”niciodată” această ”anexare ilegală” a Moscovei, iar Cei 27 lucrează la finalizarea unor noi sancţiuni vizând Rusia.
Diplomaţii UE încearcă să depăşească obiecţii ale mai multor state membre – între care Ungaria şi Grecia – faţă de o plafonare a preţului petrolului rusesc vândut în întreaga lume.
UE a impus deja şapte serii de sancţiuni – fără precedent – Rusiei.
Uniunea Europeană furnizează un ajutor militar în valoare de mai multe miliarde de euro Ucrainei.