- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Maghiarii de lângă graniță, atrași de prețurile mici din România. Carburanții și alimentele românești, mai calitative și mai ieftine decât în Ungaria

29 May, 22:58 • Stefan Simion
Pentru cei mai mulți români, "prețuri mici" este o sintagmă care face referire la o realitate care le este străină de multă vreme. Cu toate astea, maghiarii care locuiesc în apropierea frontierei sunt de altă părere. Comparativ cu prețurile din țara lor, prețurile la multe dintre produsele de la noi sunt aproape la jumătate.
Maghiarii de lângă graniță, atrași de prețurile mici din România. Carburanții și alimentele românești, mai calitative și mai ieftine decât în Ungaria
Maghiarii care locuiesc în apropierea frontierei de vest a României vin frecvent în România ca să-și cumpere diferite produse, de la carburanți la alimente. Paradoxal este faptul că până și produsele fabricate în Ungaria sunt mai ieftine la Arad sau la Carei decât în țara lor de origine.
Acest tip de turism a devenit tot mai popular din cauza problemelor cu care se confruntă Ungaria, din cauza crizei alimentare și a inflației galopante.

Maghiarii de lângă graniță, atrași de prețurile mici din România

În magazinele din România puteți cumpăra produse fabricate în Ungaria la un preț mult mai mic, la jumătate sau chiar la o treime din prețul din Ungaria”, scriu jurnaliștii din ţara vecină, potrivit aradon.ro.
Prețurile mici din România comparativ cu cele din țara vecină se explică și prin faptul că TVA-ul la noi este 9%, în timp ce în Ungaria este de 27%. Și nu doar prețurile mai mici decât în Ungaria îi atrag pe maghiari, ci și calitatea produselor, net superioară celei ale produselor de la ei din țară.
Tot mai mulți maghiari se arată interesați să-și facă cumpărăturile la noi în țară. În ajutorul lor, Levente Lintényi a creat un grup de Facebook în scopul de a colecta informații despre magazine și prețurile din România. El afirmă că, în prezent, grupul are 9.000 de membri, în creștere rapidă, cu 2.000-3.000 de membri pe săptămână.

Ce produse cumpără cel mai des maghiarii din România

Multe alimente pot fi cumpărate chiar la jumătate de preț față de prețul din Ungaria. De pildă, un kilogram de cârnaţi produşi în Ungaria costă în România 24,49 lei (4,92 euro), în timp ce în țara vecină pot fi cumpărați cu 4.389 de forinți (11,39 euro).
Potrivit celui care a creat grupul pe Facebook, maghiarii cumpără din România în special detergenţi, paste, ulei, carne, cidru, beri aromate, gustări pentru copii, fructe și legume, orez și produse de patiserie congelate. Unii cumpără chiar și haine pentru copii.
Numărul clienților maghiari crește exponențial în apropierea sărbătorilor.
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult