- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai ai această bancnotă acasă? Poți face cu ea o avere frumoasă dacă este în stare bună

10 Jun, 19:08 • Adrian Popovici
Un român a scos la vânzare o bancnotă de 5.000 de lei din 1998 cu Lucian Blaga la 50.000 de RON. Acesta susține că bancnota se află într-o condiție perfectă.
Mai ai această bancnotă acasă? Poți face cu ea o avere frumoasă dacă este în stare bună

Când vine vorba despre bancnote vechi, sumele pe care românii le cer pentru acestea pe site-urile de vânzări pot fi de-a dreptul incredibile. În această situație se află și o bancnotă de 5.000 de lei din anul 1998, cu chipul lui Lucian Blaga. Această bancnotă poate fi acum o sursă surprinzătoare de îmbogățire pentru cei norocoși care o mai au în posesie, arată Cancan.

Pentru unii, această bancnotă poate părea doar o bucată de hârtie veche, dar pentru colecționari sau pasionații de antichități monetare, ea este mult mai mult decât atât. O scurtă căutare pe internet dezvăluie faptul că prețul cerut pentru o astfel de bancnotă este absolut colosal. Se pare că în lumea online, această bucată de istorie poate valora o mică avere.

Un utilizator îndrăzneț și-a expus oferta pe una dintre platformele de vânzare-cumpărare online, solicitând suma uimitoare de 50.000 de lei pentru o bancnotă în stare perfectă, seria 013B. La o simplă conversie, această sumă ar putea depăși 10.000 de euro conform cursului actual BNR. Oferta este însoțită de asigurări că bancnota este impecabilă, gata să aducă bucurie și satisfacție oricărui colecționar sau investitor interesat.

Te-ar putea interesa și:

Bancnota scoasă la vânzare pe OLX
Bancnota scoasă la vânzare pe OLX

Cu cât se poate vinde o bancnotă pe internet?

Alte anunțuri pe aceeași platformă susțin că prețul pentru o astfel de hartie poate depăși chiar și suma cerută de cel menționat anterior. Unii vânzători integrează această bancnotă în colecții mai mari, pe care le vând cu câteva mii de euro, demonstrând astfel că valoarea ei este de multe ori subestimată.

Bancnota de 5.000 de lei, ilustrând chipul lui Lucian Blaga, a fost retrasă din circulație acum 22 de ani. În anul 2002, Banca Națională a României (BNR) emitea următorul comunicat:

„În conformitate cu prevederilor art.19 din Legea nr.101/1998 privind Statutul său, Banca Naţională a României a început cu data de 1 mai 2002 acţiunea de retragerea din circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 5.000 lei – emisiunea 1998. Aceste bancnote vor fi primite de la populaţie, în mod obişnuit, de către toţi agenţii economici, precum şi celelalte instituţii până la data de 16 iunie 2002. Acestea sunt obligate să primească bancnotele de 5.000 lei – emisiunea 1998, să nu le mai repună în circulaţie, urmând a le depune, zilnic, la unităţile bancare unde au contul deschis, odată cu depunerile de numerar”.

Citește și: Descoperă moneda de argint care este o adevărată comoară, lansată de BNR într-o ediție limitată de doar 5.000 de exemplare! Află care este prețul cu care se vinde

Tags: