- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai multă încredere în economia românească! BNR a confirmat datele!

15 Aug, 09:40 • Bugiu ⁠Ana Maria
Potrivit datelor furnizate de către BNR, există o creștere considerabilă în economia românească. Investitorii vin în număr cât mai mare.
Mai multă încredere în economia românească! BNR a confirmat datele!

Datele furnizate de Banca Națională a României (BNR) indică o creștere de 14,92% a investițiilor directe ale nerezidenților în România în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, potrivit capital.ro.

Datorită acesti creșteri, investitorii au o încredere din ce în ce mai mare în economia românească.

”Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3,219 miliarde de euro (comparativ cu 2,801 miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 3,709 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -490 milioane euro”, se precizează în comunicatul BNR.

Te-ar putea interesa și: „Taxa pe zahăr” de la PSD a adus efecte pozitive asupra economiei. Ce arată datele pe anul 2023

foto: bnr confirmă creșterea încrederii în economia românească

BNR confirmă că investitorii au mai multă încredere în economia românească

Încrederea și interesul străinilor în România se poate observa și din majorarea numărului de firme noi cu capital străin. Doar din ianuarie până în mai, anul acesta, au fost înființate 2.879 de societăți cu capital străin, cu un capital social subscris de aproximativ 14.359 de milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Firma de consultanță EY a furnizat date din primele 6 luni ale anului curent, unde volumul pieței M&A din România a atins 2,3 miliarde de dolari, deși 79% din tranzacțiile anunțate în această perioadă nu au avut valoarea comunicată.

Datele firmei mai arată că politicile implementate funcționează „ca un magnet” pentru străini, ceea ce plasează România pe locul 2, în ceea ce privește numărul tranzacțiilor pe an.

„Dacă piaţa românească obişnuia să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, cam ăsta era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, în prezentdiferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia”, a menționat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

În luna a 6-a a anului curent, ESI, indicatorul de încredere în economia românească, a crescut la 104,2 puncte. În luna mai se afla la 102,5 puncte, ceea ce reprezintă o creștere imensă în doar 30 de zile.

Mai mult, media ESI pentru trimestrul al doilea a urcat la 103,8 puncte, față de 102,5 puncte în primul trimestru.

Indicatorul de încredere în economia românească este calculat de Comisia Europeană, pe baza răspunsurilor managerilor din principalele economii și în corelație cu evoluția produsului intern brut.

Media UE pentru ESI este de 96,4 puncte, ceea ce înseamnă că România a depășit deja criteriul standard.

Te-ar putea interesa și: România își propune să dea un impuls economiei, prin aderarea la OCDE. Mircea Abrudean: „Este cel mai important obiectiv de țară”