O fabrică din România și-a propus să valorifice legumele care nu corespund standardelor de calitate impuse pentru categoria I, care erau de obicei considerate deșeuri și, ca atare, refuzate la consum. Afacerea are ca scop transformarea acestor legume în conserve, care ulterior vor fi comercializate pe piețele din întreaga țară, conform Antena 3 CNN.
Astfel, risipa va fi redusă, iar consumatorii vor avea acces la produse autohtone, proaspete și sănătoase, provenite din surse sustenabile și responsabile
Fabrica se va deschide în Brăila. Agricultorii brăileni au căutat o soluție pentru a-și păstra afacerile și a face profit din culturile lor. La Brăila, a luat naștere o cooperativă formată din mai mulți fermieri, alături de afaceristul Nicu Ardeleanu.
„Ne dorim să trecem la următoarea etapă, pentru că este un drum lung, de a produce în Brăila, în primul rând pentru brăileni, pentru români, și apoi, de ce nu, să exportăm.
Fermierii s-au gândit la acest lucru și îl avem alături de noi pe colegul nostru, Nicu Ardeleanu, care pe zona Viziru, Însurăței și Bărăganu, pe care îl invit să prezinte acest proiect pe care noi îl vom susține necondiționat”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.
Se vor folosi legumele care nu satisfac standardele impuse pentru a fi comercializate în categoria I, și care, în trecut, erau deseori eliminate de producători.
„Ne-am constituit în cooperativă și avem în plan să facem o fabrică de conserve de legume, pentru că legumicultorii din zonă au și renunțat deja la a mai produce legume, din cauza faptului că nu se valorifică decât calitatea I. Cu celelalte legume nu mai au ce face pentru că nu le cumpără nimeni, ajung să bage discul în ele și termină cultura.
În cazul ăsta poți să faci conserve, bulion, etc. ca să valorifici toată producția. S-au alăturat foarte mulți agricultori, sunt foarte bucuroși și foarte încrezători. Autoritățile ne-au promis că ne vor ajuta, dar și Ministerul Agriculturii”, a declarat omul de afaceri, Nicu Ardeleanu, într-o conferință de presă, potrivit Jurnalul de Brăila.
Președintele Consiliului Județean Brăila a meţionat că investiția va fi finanțată din surse private, provenite de la agricultorii interesați din județul Brăila, și va contribui la crearea unui număr semnificativ de noi locuri de muncă.
„Este un lucru foarte bun pentru zona noastră, o fabrică care se va construi pe investiția fermierilor, cu ajutorul autorităților locale. Astfel se vor crea locuri de muncă și începem să producem în Brăila și să vindem apoi în toată țara”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.