Pe ordinea de zi a subiectelor ce vor fi dezbătute în ședința de Guvern de vineri se află, printre altele, un proiect pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional şi local, conform știripesurse.ro.
Potrivit agendei Guvernului, Executivul ar putea aproba atestarea ca staţiune turistică de interes naţional a Zonei turistice a municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş. Totodată, 14 localităţi sau părţi din localităţi din judeţele Harghita, Maramureş, Argeş, Bihor, Cluj, Covasna, Hunedoara, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea ar urma să fie atestate ca staţiuni turistice de interes local. Hotărârea mai prevede şi modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.
Se aprobă atestarea ca stațiuni turistice de interes local a următoarelor localități sau părți din localități:
a) comuna Lerești, județul Argeș
b) Zona turistică Vârtop-Nucet, județul Bihor
c) comuna Sâncraiu, județul Cluj
d) comuna Sita Buzăului, județul Covasna
e) Zona turistică a orașului Vlăhița, județul Harghita
f) Zona turistică Cincis-Cerna, comuna Teliucu Inferior, județul Hunedoara
g) comuna Râu de Mori, județul Hunedoara
h) Zona turistică a comunei Șișești, județul Maramureș
i) comuna Ieud, județul Maramureș
j) orașul Broșteni, Județul Suceava
k) comuna Fârdea, județul Timiș
l) comuna Murighiol, județul Tulcea
m) Zona turistică a comunei Costești, Județul Vâlcea
n) comuna Urechești, județul Vrancea
Toate stațiunile atestate până la aprobarea prezentului act normativ vor avea obligația ca într-o perioadă de trei ani să transmită o documentație în vederea reevaluării statutelor acordate care va consta din următoarele documente: strategie de dezvoltare turistică a stațiunii, dovada publicării în Observatorul Teritorial Național gestionat de autoritatea administrației publice centrale responsabilă cu domeniul urbanismului, a documentației de urbanism aflate în perioada de valabilitate, respectiv planul urbanistic general și/sau, după caz, planul urbanistic zonal, în cadrul cărora perimetrul stațiunii turistice va fi delimitat pe planșa de încadrare și pe planșa de reglementare a Planului Urbanistic General, respectiv Planului Urbanistic Zonal, după caz, și Anexa 1 privind criteriile obligatorii de atestare a stațiunilor turistice.
Pe termen mediu şi lung, acest act normativ va crea un impact pozitiv, pentru că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes național, respectiv local, şi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.