- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai multe zile de concediu pentru proaspății tătici. Cum s-a modificat Codul Muncii și cât durează concediul paternal

08 May, 19:55 • Cornel Ghimeșan
Mai multe zile de concediu paternal. Specialiștii Deloitte România au reamintit recent faptul că au fost aduse modificări asupra Codului Muncii și a altor acte normative. Iată care sunt principalele modificări.
Mai multe zile de concediu pentru proaspății tătici. Cum s-a modificat Codul Muncii și cât durează concediul paternal

Cum se acordă acum concediul paternal. Specialiștii Deloitte România au reamintit recent faptul că au fost aduse modificări asupra Codului Muncii și a altor acte normative, fiind introduse mai multe drepturi pentru angajații români.

Alte articole: Locul de muncă plătit cu 36.500 de euro. Ce trebuie să faci şi unde poţi aplica

O parte dintre modificările aduse vizează regulile de acordare ale concediului paternal, a celui pentru creșterea copilului. Mai mult, acestea se referă și la reglementarea concediului pentru îngrijitor și a dreptului de a lipsi de la serviciu pentru anumite situații neprevăzute. Aceste modificări au fost aduse pentru a adapta directivele Uniunii în legislația românească.

Proaspății tătici vor putea să beneficieaze de concediu paternal în primele opt săptămâni de la venirea pe lume a copilului, a fost prelungită de la cinci la zece zile lucrătoare. De cinci zile de concediu în plus se vor putea bucura tății care au terminat un curs de puericultură.

Ce alte tipuri de concediu au fost modificate

Pentru a fi încurajată divizarea echitabilă a responsabilităților părintești între parteneri, două luni din durata totală a concediul pentru creșterea copilului trebuie să fie efectuate de către părintele care nu a cerut acest drept. În trecut, acestă obligație era de doar o lună.

Și concediul de îngrijitor a fost reglementat, iar acesta poate avea o durată de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic. Acest tip de concediu poate fi solicitat în cazul în care o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie are nevoie de îngrijire, din cauza unor probleme medicale. Acest tip de concediu este neplătit, însă nu suspendă contractul individual de muncă.

De asemenea, salariații pot să lipsească de la locul de muncă dacă se confruntă cu situații neprevăzute, care sunt cauzate de o urgență de ordin familial. Acesta poate fi solicitat dacă prezența imediată a angajatului este necesară, în caz de accident sau de boală.

„Absența pe un astfel de temei poate fi de maximum zece zile lucrătoare pe durata unui an calendaristic și se recuperează în condițiile agreate între salariat și angajator. Fiind o absență ce trebuie recuperată, aceasta este plătită de angajator.”, arată Deloitte.

Totodată, în legislație au fost introduse prevederi care vizează modul flexibil de organizare a timpului de lucru. Acestea se referă inclusiv la utilizarea formulelor de muncă la distanță și la program individualizat sau redus. Dacă angajatorul refuză să acorde salariațiilor un mod flexibil de organizare a timpului de lucru, acesta este obligat să motiveze în scris această decizie. Acest lucru trebuie să se întâmple în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea solicitării din parte angajatului.

Citește și: Caz șocant. Ce a putut păți un român care mergea des la toaletă în timpul programului. Acum, bărbatul cere să se facă dreptate în fața oamenilor legii

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult