- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai multe zile libere pentru tați. Noi reguli pentru acordarea concediului paternal

28 May, 15:00 • Andrei Alina
Concediul paternal se va acorda tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, potrivit unui proiect de lege privind aprobarea OUG nr. 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, adoptat marţi de deputaţi, cu majoritate de voturi.
Mai multe zile libere pentru tați. Noi reguli pentru acordarea concediului paternal

Mai multe zile de concediu pentru tați, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr. 117/2022, prin care se prevede transpunerea unor dispoziţii din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Astfel, inițiatorii au propus extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la cinci zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare. Pe durata efectuării concediului paternal, salariatul nu poate fi concediat.

Independent de acordarea concediului paternal în temeiul legii, dacă angajatorul a negociat în CCM aplicabil o clauză de acordare a 5 zile libere plătite plus 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură, tuturor salariaților la nașterea sau adopția unui copil, salariații vor beneficia și de aceste zile reglementate în CCM. În acest caz salariații au dreptul atât la concediul paternal reglementat intern, cât și la concediul paternal reglementat de Legea 210/1999.

În consecință, vom avea salariați care vor beneficia de 15 zile libere la nașterea sau adopția unui copil și salariați care vor beneficia de 30 de zile libere dacă au obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

Citește și: Marcel Ciolacu dă de pământ cu românii care vor lua concediu medical în 2024. „Nu dau bani pentru tuse şi junghi”

 

Noi reguli pentru acordarea concediului paternal

Proiectul adoptat prevede acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Totodată, proiectul prevede introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaţilor şi alte categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare, încheiate conform Legii nr. 95/2006.

Citește și: Câți bani primești pentru concediul medical. Suma se acordă în funcție de boală

 

Câți bani vor încasa tații în perioada concediului paternal

Indemnizaţia pentru concediul paternal este egală cu salariul corespunzător perioadei respective şi se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii sau, după caz, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sectorul de Apărare, Ordine şi Siguranţă naţională, prevede un amendament.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în septembrie 2022, Camera Deputaţilor fiind for decizional.