Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis că va creşte valoarea creditelor pe care fermierii români le pot primi în baza adeverinţelor emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Astfel, „Programul de 3 ori subvenţia” devine „Programul de 5 ori subvenţia”, informează bugetul.ro.
Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) poate acorda garanţii în favoarea instituţiilor finanţatoare cu care are încheiate Convenţii de lucru, pentru garantarea creditelor fermierilor a căror valoare se ridică la „De 5 ori subvenţia” în baza OUG 43/2013. Florin Barbu a afirmat că valoarea creditelor garantate de stat va crește în urma discuțiilor cu fermierii și reprezentanții mediului bancar.
Vezi și: Bonus anti-inflație pentru români. Țara din Europa care dă bani în plus celor ce muncesc
„În urma discuţiilor cu fermierii şi a consultărilor cu reprezentanţii mediului bancar, am majorat valoarea creditelor garantate de stat pe care fermierii le pot solicita în baza adeverinţelor eliberate de APIA. Astfel, ‘Programul de 3 ori subvenţia’ devine ‘Programul de 5 ori subvenţia’, ceea ce înseamnă că fermierii pot solicita acum credite echivalente cu valoarea subvenţiei cuvenite pe 5 ani.
Acest instrument oferă fermierilor capitalul de lucru atât de necesar, la o dobândă foarte bună, dar şi predictibilitatea de care au nevoie pentru a-şi dezvolta afacerea, în condiţiile în care plafonul de alocare este garantat de către Ministerul Agriculturii prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
FGCR are deja încheiate Convenţii de lucru, pentru garantarea creditelor ‘De 5 ori subvenţia’ cu 7 instituţii finanţatoare, iar cu alte 3 instituţii finanţatoare convenţiile sunt în curs de semnare”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Ministerul Agriculturii reamintește că, începând cu anul 2019, comisionul de garantare a fost diminuat la 1.6% pe an pentru toate categoriile de beneficiari, indiferent de tipul acestora. Dacă vorbim despre creditele „De 5 ori subvenţia”, FGCR garantează până la 80% din valoarea creditelor noi acordate. De altfel, FGCR garantează până la 80% din suma cu care se majorează valoarea creditului acordat fără garanţie FGCR, dacă discutăm despre împrumuturile acordate înainte de solicitarea de garantare, pe baza adeverințelor eliberate de APIA.
Citește și despre următorul subiect: Ce angajaţi primesc mai mulţi bani pe card. Excepţii de impozitare pentru beneficiile salariale în 2023