Vești bunde pentru producătorii de usturoi. Ministerul Agriculturii și Dezvotării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică pe site-ul instituției un proiect de HOTĂRÂRE privind modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2022.
Alte articole: Statul dă o nouă lovitură băncilor! Dobânzile la titlurile de stat Tezaur au ajuns la 9,15% în timp ce băncile oferă la depozite maxim 7% impozitabil!
Dacă inițial pentru Programul Usturoiul era prevăzută suma de 22.263,750 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 4,5 milioane de euro, în noul act normativ se stipulează că „resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă 26.063,75 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 5.268,064 mii euro, şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022”.
Măsura de sprijin pentru cultivatorii români de usturoi a fost introdusă pentru a-i ajuta pe producători să facă facă cheltuielilor de producție și pentru a-și extinde suprafețele, în contextul în care în marile rețele comerciale predomină produse de import, în special cel adus din China.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie sa utilizeze o suprafata cultivata de minimum 3000 mp, marcata la loc vizibil cu o placa indicator, si sa obtina o productie de minimum 3 kg usturoi/10 mp.
Mai mulți bani pentru usturoi! Guvernul vrea să majoreze bugetul dedicat pentru programul care susține producătorii de usturoi
Cum poți beneficia de banii din Programul Usturoiul
Beneficiarii ajutorului de minimis sunt producătorii agricoli:
- Persoane fizice;
- PFA, II și IF, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 ;
- Persoane juridice.
Documentele care insotesc cererea:
- Copie B.I./C.I. solicitant sau reprezentant legal daca cererea este depusa prin reprezentant legal/imputernicit;
- Copie a atestatului de producator valabil pana la 31 decembrie 2022;
- Imputernicire/procura notariala si o copie a B.I./C.I a unui reprezentant, dupa caz;
- Copie a certificatului de inregistrare la ONRC/ Registrul national al asociatiilor si fundatiilor sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea;
- Dovada cont activ la banca/ trezorerie;
- Adeverinta in original, din Registrul agricol, conform inscrisurilor aferente anului 2022, care atesta suprafata cultivata cu usturoi utilizata in baza oricarui act juridic;
- Declaratie pe proprie raspundere ( conform anexa nr. 2);
- Certificat de atestare fiscala si cazier fiscal, valabile la data depunerii cererii.
Citește și: Cât costă în România o capră din rasa anglo-nubiană?! Prețul poate depăși 1.000 de euro! De ce fermierii le adoră și le vor în locul celor românești!