Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate în ultima lună la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”. Aceștia veniseră din vacanță, iar acum sunt acuzate agențiile de turism.
Managerul Spitalului „Dr. Victor Babeş”, dr. Simin Aysel Florescu a vorbit marți, la Digi24, despre cele 4 cazuri de malarie severă. Românii au fost în vacanță în Zanzibar de unde au venit cu malarie severă, pentru că au primit „informații contradictorii” de la agențiile de turism despre măsurile de prevenție și „habar nu aveau” cum trebuia să se ferească de boala infecțioasă.
Ai mai putea citi: Ministrul Economiei, noi detalii despre plafonarea prețului la alimente și schemele de ajutor de stat în 2024
„În România, malaria a fost eradicată din anii ’60. Cazurile de acum sunt doar de import. Pe noi ne-a îngrijorat frecvența acestor cazuri foarte grave, toți patru turiști români care au călătorit în Zanzibar în ultima lună.
În afara faptului că s-au prezentat cu forme grave de boală, ei din păcate au primit informații contradictorii de la agențiile de turism cu care au călătorit, spunându-le că nu au nevoie de profilaxie. La întoarcerea în țară, prezentarea lor la medic a fost tardivă față de debutul simptomatologiei. Unul dintre turiști este la terapie intensivă, al doilea are 48 de ore de internare, ceilalți doi au fost externați în bună stare. Toți ne-au spus că nu au avut habar de profilaxie”, a declarat medicul infecționist.
La ce trebuie să fiți atenți
Dr.Simin Aysel Florescu spune că după ce reveniți dintr-o vacanță exotică în străinătate, odată apărută febra sau frisoanele, trebuie să consultați medicul de urgență.
Formele mai severe de malarie se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces, arată site-ul cdt-babes.ro.
Malaria este o boală parazitară cauzată de protozoarul Plasmodium, care este transmis prin înțepătura de țânțar. Există mai multe specii de Plasmodium care pot provoca malaria la oameni, dintre care P. falciparum și P. vivax sunt cele mai comune și, în același timp, cele mai periculoase.
Simptomele malariai includ febră, dureri de cap, frisoane și vărsături. În cazurile severe, malaria poate duce la complicații serioase, cum ar fi insuficiența renală, insuficiența hepatică sau afectarea sistemului nervos central, și poate fi fatală, în special în cazul infecției cu Plasmodium falciparum.
Malaria se răspândește prin înțepătura țânțarului Anopheles, care este purtător al parazitului. Este o problemă de sănătate importantă în multe părți ale lumii, în special în zonele tropicale și subtropicale, unde țânțarii Anopheles sunt prezenți.
Prevenirea și tratamentul malariai implică utilizarea medicamentelor antimalarice pentru tratarea infecției, precum și măsuri de prevenție, cum ar fi utilizarea de plase de protecție împotriva țânțarilor și luarea de medicamente antimalarice preventive în zonele cu risc ridicat.
Ai mai putea citi: Ministrul Economiei, despre creșterea taxelor și impozitelor. Decizia anului 2024, după propunerile FMI