Indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele șase luni dinainte de concediul de maternitate. De indemnizația de maternitate beneficiază și mamele care nu au obținut venituri din salarii.
În 2023, Ministerul Sănătății a anunțat că vrea să micșoreze indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii. Indemnizația pentru mame este plătită pentru o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care femeia se află în concediu. Până la jumătate din acest concediu se poate acorda înainte de naștere, iar restul postnatal. Motivul invocat de autorități este lipsa banilor.
Citește și: Mare atenție, români! Cum să nu pierdeți ajutoarele substanțiale din partea statului
„Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituție, republicată. În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”, scrie în nota de fundamentare a proiectului, potrivit infofinanciar.ro.
În prezent, acest ajutor oferit de stat este limitat la 12 salarii minime brute și ar urma să fie plafonat la maximum 3, conform unui proiect de Ordonanță de Guvern, care a fost pus în dezbatere publică.
Gabriela Firea, ministrul Familiei, a declarat marți faptul că a început distribuirea voucherelor pentru femeile care au nevoie de fertilizare in vitro. Este vorba despre un sprijin în valoare de 3000 €, care poate fi utilizat pentru realizarea procedurilor de fertilizare in vitro.
Gabriela Firea a subliniat faptul că pot fi realizate chiar și trei decontări pe an pentru această procedură.
”Se decontează procedura de fertilizare in vitro și ne-am oferit să decontăm două vouchere, unul de 5000 de lei și unul de 10.000 de lei, dacă medicul specialist consideră că prima etapă este una de succes. Sunt convinsă că vom avea cât mai multe rezultate bune, gravide și copii născuți în țara noastră. Diferența este că ne-am gândit împreună cu ONG-urile de profil să oferim trei astfel de decontări pe parcursul unui an, la indicație medicală.
Dacă primul tratament nu este cu reușită, nimeni nu trebuie să se dezarmeze, urmează un al doilea și al treilea, la indicație medicală. Nu există o limită peste cele trei proceduri, acestea pot continua și anul viitor, încă trei, bineînțeles, cu indicația specialiștilor.
Am primit peste 8000 de solicitări. Dosarul îl considerăm destul de simplu, nu am vrut să încărcăm cu birocrația dorința femeilor și partenerilor sau soților de a avea copii. Trei sute au fost aprobate, ne dorim ca aceste proceduri să fie decontate cât mai rapid și să nu se piardă timp prețios”, a spus Gabriela Firea.