- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MAI schimbă legea pentru șoferii care au permisul de conducere eliberat în țări din afara UE

04 Sep, 14:20 • Bumbeneci Diana
Schimbare pentru șoferi. MAI anunță noi măsuri pentru șoferii cu permise de conducere eliberate în țările non-UE.
MAI schimbă legea pentru șoferii care au permisul de conducere eliberat în țări din afara UE

Ministerul de Interne

anunță noi măsuri pentru o categorie de șoferi. MAI a pus în dezbatere publică un Ordin de ministru privind preschimbarea permiselor de conducere naționale eliberate de autoritățile statelor care nu fac parte din UE cu documente similare românești.

MAI anunță noi măsuri pentru șoferii cu permis

Conform proiectului, pot preschimbate cu documente similare românești:

Ai mai putea citi și: Cum se modifică, de fapt, OUG 84. În ce condiții primesc înapoi permisul șoferii care refuză testul anti-drog

permis de conducere
permis de conducere

b) permisele de conducere (…) a căror valabilitate a expirat, eliberate de autoritățile statelor prevăzute în anexele nr. 2 și 3 ca urmare a schimbării permiselor românești, numai pentru categoriile deținute anterior în România”.
„Au fost constatate numeroase situații ale cetățenilor români care și-au schimbat permisul de conducere românesc cu unul similar, emis de un stat non-UE (în special Marea Britanie), iar după întoarcerea în România, acesta din urmă a expirat din punct de vedere administrativ.

Ca urmare a acestor evenimente și a restricțiilor de preschimbare cu documente similare românești a unor permise de conducere expirate din punct de vedere administrativ, mulți cetățeni care prezintă un asemenea permis de conducere și au obținut, inițial, prin examen, dreptul de a conduce în România, sunt nevoiți să susțină un nou examen pentru obținerea unui nou permis”, se arată în expunerea de motive a proiectului de Ordin de ministru.

Nu pot fi preschimbate cu documente similare românești , următoarele categorii de documente:

  • permisele de conducere internaționale;
  • permisele de conducere a îndeplinite a expirat, cu excepția celor eliberate de autoritățile statelor membre;
  • permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restricții care nu corespund codurilor europene
  • armonizate, unor suspendări ori retrageri într-un alt stat;
  • permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducător;
  • permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, cu excepția cazurilor în care a intervenit una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare .

Poți citi și: Hotărâre majoră pentru românii cu permis de conducere. Guvernul schimbă legile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult