Maia Sandu a cerut ajutor pentru Republica Moldova la Davos. Maia Sandu a discutat cu liderii lumii prezenți la Davos despre modul în care Moscova încearcă să șantajeze țările din regiune, prin creșterea prețului gazelor naturale livrate în Europa şi a cerut ca Ucraina să fie sprijinită prin toate mijloacele, pentru a câștiga războiul. Ulterior, în cadrul unui interviu acordat agenţiei Reuters, Maia Sandu a cerut din partea aliaților sisteme antiaeriene și ajutor financiar pentru Republica Moldova.
„Am cerut sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană. Înţelegem că Ucraina este prioritară şi trebuie să le primească, dar sperăm să primim şi noi ceva”, a spus Maia Sandu, care a adăugat că eforturile Rusiei de a destabiliza Republica Moldova au eşuat până în prezent: ”Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din Republica Moldova şi partidele proruse, cu obiectivul de a da jos guvernul, parlamentul şi preşedinţia, iar eşecul nu înseamnă că a renunţat, dar deocamdată am reuşit să menţinem stabilitatea”.
Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova are nevoie şi de un ajutor financiar extern, cel puţin la nivelul celui primit în 2022, de 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei, în condiţiile în care ţara sa şi-a crescut bugetul apărării, iar guvernul de la Chişinău are discuţii despre sistemele de apărare antiaeriană atât cu Uniunea Europeană, cât şi, pe bază bilaterală, cu aliaţii săi.
Legat de integrarea europeană a Republicii Moldova, după ce aceasta a primit anul trecut statutul de ţară candidată la UE, Maia Sandu s-a arătat încrezătoare că ţara sa va realiza schimbările necesare în vederea aderării, inclusiv o reformă a justiţiei pentru a combate corupţia. „Cred că șansa Moldovei de a supraviețui ca democrație este doar în cadrul UE și trebuie să fim realiști cu privire la ceea ce se va întâmpla în regiunea noastră în următorii 10-15 ani. Desigur, cu toții sperăm într-o victorie rapidă a Ucrainei și acest lucru se va întâmpla, dar nu putem vedea Rusia devenind o țară democratică foarte curând, ceea ce înseamnă că provocările pentru regiune vor fi în continuare prezente”, a declarat Maia Sandu.