- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Majorarea salariilor bugetarilor din România, un „pas mare și sigur” spre o criză economică: „Efectul este foarte periculos”

24 May, 13:53 • Bocioacă Bianca
Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede creșteri salariale pentru anumiți bugetari ar putea fi un „pas mare și sigur” spre o criză economică, spun specialiștii în economie.
Majorarea salariilor bugetarilor din România, un „pas mare și sigur” spre o criză economică: „Efectul este foarte periculos”

Aflat sub amenințările unor proteste ale bugetarilor din cadrul ministerelor, Guvernul Ciolacu a promis și a adoptat în regim de urgență: majorare salarială de 10% în două tranșe (în iunie și septembrie), pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală.

De aceste majorări beneficiază angajații din domeniul Culturii, cei de la Registrul Comerțului, de la agențiile de Mediu, angajații din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, cei din cadrul Apărării și funcționarii din primăriile localităților cu mai puțin de 20.000 de locuitori.

Mai mult, Marcel Ciolacu a menționat că va cere ministerelor să prezinte un plan derestructurări, Mai exact, de concedieri, pentru cei care nu fac performanță.

Citește și: Categoriile de bugetari care vor beneficia de măriri salariale de până la 500 de lei

Economistul Mirca Coșea spune că această restructurare este o măsură necesară, dar care nu poate fi făcută de pe o zi pe alta. Mai mult, creșterea salarială bazată pe concedierea altor bugetari va adânci rata șomajului.

„Efectul este foarte periculos. În primul rând, înseamnă șomaj în rândul unei categorii care nu-și găsește ușor de lucru (n.r. bugetari). Apoi, pe ce criterii sunt dați afară oamenii(?) Nu există un mecanism de evaluare a performanțelor. Nu zic că această restructurare nu este necesară, dar nu se poate face de pe o zi pe alta.

Ca să mărești salariile bugetarilor, trebuie să mărești productivitatea, investițiile, mediul de afaceri. Or, în prag de alegeri, se întâmplă numai lucruri bune, se fac numai investiții, se deschid fabrici, doar pe hârtie(…) În realitate, lucrurile nu stau așa. Nu pot fi soluții pe moment pentru creșterile salariilor, însă se merge pe șantaj, e un termen dur, dar eu îl zic”, a menționat Mircea Coșea, pentru ziare.com.

Salariile bugetarilor ar putea duce la o criză economică devastatoare

Pentru că nu au fost introduși în Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care se majorează salariile etapizat, polițiștii au amenințat că în ziua alegerilor, pe 9 iunie, „nu vor păzi secțiile de votare”, pentru că „Guvernul nu le-a recunoscut rolul esențial pe care îl au în societate”.

Ulterior, la numai 24 de ore de la proteste, Guvernul a inclus la majorarea salarială și angajații din această structură.

„Mi se par niște abuzuri aceste cereri ale polițiștilor. Nu ai cum să condiționezi votul, alegerile, esența democrației, de creșteri salariale”, a precizat economistul Mirea Coșea, pentru sursa citată.

Pe de altă parte, reprezentanții sindicatelor din admninistrația publică au subliniat că, în cazul unor concedieri ilegale, pot deschide procese în instanță, inclusiv pentru discriminare.

Citește și: Categoria de bugetari care primește vouchere de 5.000 lei. Cine sunt norocoșii

Guvernul Ciolacu estimează că impactul bugetar pentru aceste creșteri salariale este de peste 1,12 miliarde de lei. În primele trei luni ale 2024, deficitul bugetar se ridica la 36 de miliarde de lei, circa 2% din PIB-ul estimat pentru anul acesta.

Cu toate astea, Marcel Ciolacu susține că toate cheltuielile vor fi ținute „sub control”. Cu un an în urmă, când pregătea „Ordonanța austerității”, premierul susținea că „nu vor fi concedieri în rândul bugetarilor”.

Andrei Vlăduțescu, espert în politici publice și analist politic, susține că modul în care Guvernul a reacționat în ultimele 48 de ore arată lipsa unui plan real de guvernare.

„Creștem, concediem, dar nu știu cum, atât se poate, aceste verbe arată lipsa unui plan al Guvernului, inclusiv pentru perioade de criză. Orice Guvern, instituție publică sau privată, în mod normal trebuie să aibă un plan de criză, ceea ce spunem B, C etc. Un asemenea plan, în cazul de față, ar fi însemnat deja o evaluare a aparatului bugetar, în contextul în care asemenea proteste se estimează în apropierea alegerilor. Întâi se fac calcule, apoi se anunță măsuri pe baza calculelor”, s-a exprimat Andrei Vlăduțescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...