Comisia Europeană a dat verdictul: Guvernul trebuie să majoreze cota de TVA, informează Ziarul Financiar. Subiectul va fi discutat astăzi la Bruxelles.
Majorarea TVA în România și eliminarea unor cote reduse sunt principalele subiecte de discuție la Bruxelles. Oficialii europeni trebuie să aprobe un plan pentru România, cu scopul de a reduce deficitul bugetar.
Citește și despre: Măsurile propuse de Comisia Europeană nu pun capăt problemelor din România. Multe firme vor ajunge în pragul falimentului. „Vom avea și șomaj”
Guvernul a prezentat mai multe propuneri care însumează 2.5% scădere de deficit. Cu toate acestea, Comisia Europeană nu a fost convinsă și a cerut și alte măsuri, iar una dintre ele se referă la majorarea TVA.
Executivul european nu cere măsuri clare, ci reducerea deficitului. Fiscaliştii şi analiştii financiari nu sunt surprinși de cererea oficialilor europeni, pentru că, așa cum arată istoria recentă, modificarea TVA este cea mai potrivită variantă pentru creșterea rapidă a veniturilor la buget.
Creșterea cotei are efect imediat, ceea ce este o necesitate în acest an, mai ales că Guvernul vrea să ajungă la un deficit mai mic decât a fost anul trecut, adică 5.7% din PIB. Cota medie de TVA din România este acum de 16%, existând în acest moment trei cote: standard de 19% şi cotele reduse de 9%, respectiv 5%.
La buget ar ajunge aproximativ 6 miliarde de lei (1.2 miliarde de euro) orice creștere cu un punct procentual al acestei medii. O altă măsură sugerată Comisia Europeană se referă la creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Trebuie menționat că impozitul a crescut deja o dată în acest an de la 5% la 8%.
Reprezentanții au cerut măsuri mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care sunt din ce în ce mai mari. Marcel Boloș a declarat marți că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5.5% din PIB. Ministrul se află la Bruxelles și le-a prezentat oficialilor proiecte de creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli.
„Era o așteptare din partea Comisiei că țintă de 4,4% din PIB aproape că nu poate fi respectată. Am arătat și cauzele, care au fost atât de natură internă, cât și de natură externă. Discutăm aici de la cheltuielile pe compensarea energiei pentru populație și mediul de afaceri până la cheltuielile care au fost cu refugiații din Ucraina, atât pe linie de costuri directe și costuri indirecte pe care le-am avut.
De asemenea, am avut costuri cu cheltuielile militare – România și-a crescut alocarea bugetară de la 2% la 2,5%. Toate acestea sunt cauze externe României și justifică într-o oarecare măsură această depășire a țintei de deficit bugetar pe care ne-am asumat-o. Dacă luăm în calcul aceste categorii de cheltuieli și ținta asumată de 4,4% corect pentru România, fără să fie sancționată cu suspendarea fondurilor, ar fi 5,5% din PIB”, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.
Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană vrea creșterea capacității porturilor la Dunăre de a prelua exporturile Ucrainei. O echipă de experți vine în România