- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Majorări salariale la stat în funcţie de calificative. Cu cât vor creşte salariile celor care obţin „foarte bine” şi a celor cu „satisfăcător”

21 Dec, 13:32 • Stefan Simion
Bugetarii vor beneficia de majorări salariale începând cu 2023. Procentul de majorare va fi de 10%, excepţie făcând cei care lucrează cu fonduri europene şi ale căror salarii vor creşte cu 50%.
Majorări salariale la stat în funcţie de calificative. Cu cât vor creşte salariile celor care obţin foarte bine şi a celor cu satisfăcător

Unele majorări salariale se vor acorda şi în funcţie de performanţe. Mai exact, angajaţii vor fi evaluaţi şi li se vor acorda calificative.

Este vorba tot despre acei angajaţi la stat care lucrează cu PNRR. Aceştia vor primi sporuri la salariu cuprinse între 25% şi 50%. Dacă angajatul obţine calificativul „foarte bine”, majorarea salariului va fi de 50%, dacă primeşte „bine”, va avea cu 25% mai mulţi bani, iar dacă obţine „satisfăcător” sau „nesatisfăcător”, nu se aplică majorarea.

Majorări salariale de 50%. Ce categorii de angajaţi vor beneficia de această creştere

Guvernul a aprobat, recent, prin hotărâre, o majorare salarială pentru personalul care gestionează fondurile europene din programele operaţionale aferente perioadei de programare 2021 – 2027, cât şi PNRR.

Citeste si Studiu: Doar 4 din 10 angajatori români au majorat salariile în 2022! Vezi câte companii intenţionează să facă schimbări în numărul de angajaţi

Actul normativ adoptat de Guvern corelează prevederile legale care reglementează cadrul instituţional şi financiar general aplicabil fondurilor europene prin „introducerea noilor programe operaţionale 2021 – 2027; completarea structurilor, autorităţilor şi instituţiilor publice în care este încadrat personalul care îndeplineşte atribuţii privind gestionarea asistenţei financiare nerambursabile europene, prevăzute de regulamentele europene şi memorandumurile de finanţare aplicabile sau aferente elaborării, gestionării, negocierii şi implementării PNRR; modificarea majorării salariale de la 35% la 50% până la prima evaluare a activităţii/performanţelor profesionale individuale”, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Majorarea se acordă numai pe perioada cât persoana îşi desfăşoară activitatea în condiţiile OUG nr. 152/2022 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Această măsură este necesară pentru stimularea personalului care gestionează programele operaţionale aferente perioadei de programare 2021 – 2027, cât şi PNRR, în vederea realizării investiţiilor cuprinse în PNRR şi pentru a asigura un aparat de lucru suficient de adecvat care să asigure îndeplinirea celor 507 jaloane până la data de 31 august 2026”, se arată în comunicat.

Citeste si Crește ajutorul de deces în 2023. Noul proiect de buget prevede o majorare cu aproape 700 de lei

Salarii mai mari şi la APIA, dar şi în sectorul privat

În Senat, se votează majorarea salariilor pentru cei care lucrează în unitățile subordonate Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Şi angajaţii din sectorul privat ar putea primi mai mulţi bani de la 1 ianuarie. În urma discuţiilor dintre sindicate, patronate și reprezentanţi ai guvernului, s-a decis că angajatorii vor putea oferi voluntar cel puţin 450 de lei pentru salariile cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei brut. În cazul în care angajatorul consimte la această majorare, 200 de lei din cei 450 de lei vor fi scutiţi de taxe.

Singurii bugetari care nu vor beneficia de salarii mărite de la 1 ianuarie 2023

Salariile bugetarilor se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Finanțelor. Nu se majorează salariile demnitarilor, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Dan Cărbunaru.

Salarii majorate în  sectorul bugetar cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, faţă de nivelul din decembrie 2022, dar fără a depăşi grila, iar indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul de la finalul acestui an, potrivit unui Proiect Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat de Ministerul Finanţelor.

Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, se arată în proiectul menţionat, potrivit Agerpres.

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...