Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică, femeile înregistrează o pondere mai ridicată în rândul angajaților care lucrează în regim part-time în toate categoriile socio-profesionale, așa cum sunt definite de Clasificarea internațională standard a ocupațiilor (ISCO), scrie Agerpres.
Cea mai mare diferență între ponderea femeilor și a bărbaților care lucrau în regim part-time a fost raportată în categoria ocupațiilor elementare (menajere, personal de curățenie și care ajută la prepararea produselor alimentare).
Diferența era de 28 de puncte procentuale, 47% în cazul femeilor care lucrau în regim part-time și 19% în cazul bărbaților.
În domeniul serviciilor și vânzărilor, 35% din femei lucrau în regim part-time, comparativ cu 16% din bărbați.
În cazul funcționarilor administrativi, 29% din femei lucrau în regim part-time, comparativ cu 9% din bărbați.
Cea mai mică diferență între ponderile angajaților part-time se înregistra în rândul funcțiilor de conducere – 10% femei versus 3% bărbați – precum și operatori pe mașini și instalații și asamblori – 12% versus 4%.
În mare parte din statele membre UE, ponderea angajaților care lucrau în regim part-time era mai ridicată în cazyl femeilor decât în cazul bărbaților.
Olanda înregistrează cea mai ridicată pondere a femeilor care nu lucrează full-time, 63% din totalul angajaților, cumparativ cu 23% în cazul bărbaților, precum și cea mai mare diferență între femei și bărbați. Mari diferențe se înregistrează în Austria (38 puncte procentuale) și Germania (37 puncte procentuale).
Citește și: Patronii de pe litoral caută din nou angajați români! Au ajuns la concluzia că asiaticii sunt neserioși
România face excepție în acest caz, poderea bărbaților (4%) era ușor mai ridicată decât a femeilor (3%), în timă ce în Bulgaria femeile și bărbații au înregistrat ponderi egale (1% pentru ambele categorii).