Românii care ajung la Văliug, în Munţii Semenicului, sunt impresionați de locul supranumit „Mamaia Vestului” din Banat. Este o zonă care îmbină distracțiile zgomotoase cu momentele de liniște, informează gandul.ro.
Românii care ajung la „Mamaia Vestului” pot mânca preparatele care au reușit să-l impresioneze chiar și pe Regele Charles. Turiști de pretutindeni vizitează locul, tocmai pentru că este potrivit pentru o vacanță.
Vezi și: Suveniruri vacanţă 2023. De ce nu mai sunt 100% în trend clasicii magneţi de frigider
„De peste tot din țară, vin chiar și din Constanța, București, dar preponderent din Timișoara, transilvania, adică vestul țării”, spune Oana Gaiţă, manager.
Văliugul, așa cum arată acum, a fost visul lui Ioan Popa, un antreprenor din Banat, care a ajuns între timp primar al Reșiței. El a făcut prima investiție aici, în urmă cu mai bine de 16 ani. Numărul de locuri de cazare a crescut la 1.400 de la 100, iar stațiunea continuă să se extindă. Există inclusiv o infrastructură de schi care se va dezvolta în cele ce urmează până în inima Semenicului.
„Obișnuiam să merg vara la Saint Tropez. Mi-a venit ideea, domle, de ce să mai cheltui eu banii în Franța în fiecare an, de ce să nu fac o locație similară cu ce e acolo și să încerc să aduc public aicea”, spune Ioan Popa.
La nici 20 de kilometri distanță de la Văliug găsim Lacul 3 Ape. Zona este perfectă pentru o familie care vrea să doarmă în cort și să pescuiască. Pe dealurile din jur au apărut deja primele 2 case de închiriat.
„Sunt aceste sculpturi şi desene și aceste obloane care la noi în banat se numesc șolocaturi. V-a atras asta? E tradițional. Sunt niște case tradiţionale care au în spate ciubăr, grătar, saună”, explică o turistă.
Alina și Gabriel sunt doi români care și-au deschis un restaurant dichisit din Timișoara. Talentul Alinei de a combina ingredientele l-a impresionat chiar și pe Regele Charles. În urmă cu câțiva ani, românca a dus la Londra o cremă fină de frunză de mușcată care a impresionat profund suita regală.
Alina face un meniu restrâns, care include un aperitiv, 3 supe, borșuri, sarmale și gulaș. Mai mult decât atât, folosește ingredientele de la țăranii din satele vecine.
„Leuștean din grădina noastră, în borșul de vițel cu sfecla roșie, e un borș senzațional. L-am făcut cu borș făcut de mine din tărâțe de grâu și de porumb”, spune Alina Săftulescu.
Te-ar putea interesa și: Vacanță 2023. Orașele din Europa în care trebuie să ajungi dacă vrei să dai puțini bani în concediu. Patru dintre ele sunt din România