Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se reglementează faptul că mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, pot decide pentru ele şi pentru copilul lor în relaţia cu instituţiile statului, conform Antena 3 CNN.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare dobândirea capacităţii de exerciţiu depline a minorelor care împlinesc vârsta de 16 ani şi care aduc pe lume un copil. Astfel, ele vor avea dreptul de a decide pentru ele şi pentru copilul lor, în relaţia cu instituţiile statului, dar şi în obţinerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.
„Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical şi/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea copilului. (…)
În cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora”, este prezentat în proiect.
Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Ai mai putea citi: Noile măsuri fiscale, aprobate de Guvern. Marcel Boloș: Impozitul de 0,5% pentru clădirile de peste 2,5 milioane lei, amânat până la 30 septembrie
Mamele minore care se reîntorc la școală după ce au născut beneficiază, în fiecare lună, de un sprijin financiar, pe care îl primesc în perioada cursurilor.
Acest sprijin are scopul de a susține participarea și reușita școlară a elevelor care frecventează cursurile de zi și au un copil sau mai mulți.
„Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare.
Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile de zi și au copil/copii propriu/proprii în întreținere.
Termenul ‘reintegrare’ se referă la reluarea cursurilor de către elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor”, este notat în metodologia-cadru de acordare a burselor școlare.
Elevele aflate într-o astfel de situație pot face o cerere pentru a beneficia de această bursă, care trebuie să fie însoțită de certificatul de naștere al copilului.
Valoarea bursei pentru mamele minore este de 700 de lei, potrivit surselor oficiale. Bursele pentru mamele minore se plătesc lunar, la data de 15 a fiecărei luni, în perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate.