- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mâncarea și cafeaua de la automate vor fi mai scumpe. Ce schimbări aduce Codul Fiscal în 2025

24 Oct, 13:58 • Bumbeneci Diana
Mâncarea și cafeaua de la automat vor fi înregistrate fiscal din 2025. Patronatele au solicitat amânarea termenului inițial de 1 octombrie 2024
Mâncarea și cafeaua de la automate vor fi mai scumpe. Ce schimbări aduce Codul Fiscal în 2025

Guvernul României a hotărât o amânare a obligației deținătorilor automatelor de mâncare, de a înregistra și raporta fiscal orice comandă primită. Cu toate acestea însă, mâncarea și cafeaua de la automat vor fi înregistrate fiscal din 2025, deci vor fi și mai scumpe, anunță Termene.ro.

Amânarea a fost solicitată de patronatele din domeniu pentru ca operatorii să aibă timp să primească și să monteze aparatele fiscale în cele peste 100.000 de automate din România.

Mâncarea și cafeaua de la automate vor fi înregistrate fiscal din 2025

Societățile comerciale care au ca obiect vânzarea de produse cu ajutorul automatelor nu vor fi sancționate până pe 31 decembrie 2024, dacă demonstrează inspectorilor fiscală că au comandat dispozitive electronice de transmite a datelor către Agenția Națională de Administrare Fiscală. În situația în care firmele implicate nu vor putea face dovada că au comandat aparatele fiscale și că acestea vor fi montate până la sfârșitul anului, atunci ele vor fi sancționate.

Decizia este menționată în ordonanța de urgență a guvernului adoptată pe 23 octombrie, prin care automatele aveau obligația să transmită datele la Fisc de la 1 octombrie a fost amânată pentru anul următor.

Aplicarea dispozițiilor (..) privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (…) de către operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, care, la data controlului efectuat de organul fiscal au încheiate contracte pentru achiziționarea aparatelor de marcat electronice fiscale de la distribuitori autorizați, pentru toate automatele comerciale utilizate, cu termen de livrare și instalare până la data de 31 decembrie 2024”, se precizează în ordonanța de urgență.

Decizia de amânare a fost luată la solicitarea patronatelor din domeniu care au convins Ministerul de Finanțe că din aprilie și până în octombrie nu a fost timp ca producătorii de astfel de dispozitive să livreze 100.000 de produse, atât cât este numărul automatelor din România.

În acest context, Patronatul Român al Industriei de Vending (PRIV) a solicitat suspendarea aplicării sancțiunii sus-menționate învederând faptul că procesul de dotare a automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale nu s-a putut finaliza până la data de 1 octombrie 2024 din motive obiective, independente de voința operatorilor economici”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Vezi și: Ordonanță de Urgență privind creșterea prețurilor alimentelor. Guvernul a publicat o primul document

Mâncare și cafea de la automate
Mâncare și cafea de la automate

Sancțiunile încep din ianuarie 2025

„De asemenea, un alt impediment îl constituie faptul că, în prezent, pe piață sunt doar cinci distribuitori autorizați pentru comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru echipamente nesupravegheate, ceea ce, coroborat cu numărul limitat de tehnicieni de service, a condus la incapacitatea de instalare în termen a tuturor aparatelor de marcat”, se mai precizează în nota de fundamentare.

În consecință, începând cu ianuarie 2025, operatorii economici care nu respectă obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu Aparate de Marcat Electronice Fiscale (AMEF) pentru transmiterea datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF vor fi sancționați.

Aceste sancțiuni includ amendă în cuantum de la 8.000 de lei la 10.000 de lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Suspendarea va fi până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Citește și: Alimentele vor ajunge la prețuri fără precedent. Un nou avertisment dur pentru români

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...