Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat miercuri, 25 decembrie, la informațiile din spațiul public conform cărora o rachetă rusească ar fi traversat spațiul aerian românesc. Printr-un comunicat oficial, instituția a clarificat situația, explicând că datele disponibile nu confirmă aceste afirmații.
Potrivit MApN, rețeaua integrată de supraveghere aeriană, ce face parte din sistemul NATO, nu a detectat vreo traversare a spațiului aerian românesc de către vreo rachetă.
„Sistemul de supraveghere aeriană al României, ca parte a sistemului integrat al NATO, care monitorizează în permanență situația aeriană din zonă, nu a detectat o astfel de situație”, au precizat oficialii.
Autoritățile militare române au fost notificate de partea ucraineană despre o posibilă traversare a spațiului aerian românesc. Potrivit ucrainenilor, în jurul orei 7:30 dimineața, în ziua de Crăciun, o rachetă a forțelor Federației Ruse, destinată unei zone din regiunea Cernăuți, Ucraina, ar fi tranzitat spațiul aerian moldovean și, pentru aproximativ două minute, spațiul aerian al României, în zona de nord, în proximitatea localității Darabani.
Citește și : VIDEO Gardul Palatului Cotroceni a fost vandalizat de un protestatar: „Trădătorule, pleacă!”
Totuși, MApN a precizat că datele din sistemele de supraveghere aeriană ale României și cele furnizate de mijloacele NATO nu susțin această ipoteză.
Citește și : VIDEO Jaf „armat” la un cazino din Cluj-Napoca. Hoțul a amenințat cu un pistol de jucărie și a plecat cu 7.000 de lei
„Din datele de monitorizare ale sistemelor de supraveghere aeriană ale României și din cele furnizate de mijloacele țărilor NATO care suplimentează monitorizarea în zona de responsabilitate a României, nu a fost confirmată traversarea spațiului aerian românesc”, se arată în comunicatul MApN.
MApN a dat asigurări că structurile sale competente continuă cercetările pentru a clarifica toate detaliile acestei situații și a subliniat că forțele implicate în executarea Serviciului de Luptă Poliție Aeriană, atât sub comandă națională, cât și sub coordonare NATO, sunt permanent pregătite pentru a asigura protecția spațiului aerian național și aliat.