Marcel Boloş, a declarat luni că ANAF se va reorganiza, iar acest plan în curând va fi aprobat la propunerea Ministerului de Finanţe în Guvernul României şi vor intra pe o traiectorie normală. Ministrul a mai spus că, deşi avem bani alocaţi de la Comisia Europeană pentru ca digitalizarea şi tot ce înseamnă sistemele informatice ale ANAF să fie puse la punct, propriul proces de digitalizare este practic aproape blocat pentru că nu există o înţelegere unitară în Ministerul de Finanţe, a precizat news.ro.
Citește și: De când intră în vigoare măsurile fiscale în România. Marcel Boloș: „E un demers cât se poate de firesc”
De asemenea, ministrul spune că dacă ANAF nu ar fi fost de-a lungul timpului slăbit, ar fi fost o instituţie puternică, el arătând că „prin măsurile care au fost luate de-a lungul timpului, i s-au limitat anumite puteri şi responsabilităţi”.
Mai mult, Boloș a precizat că au fost efectuate 3.373 de mari contribuabili şi 256 de de controale într-un an calendaristic. „Aceste cifre vorbesc de la sine. Ne arată cât de mult trebuie îmbunătăţită, restructurată şi reorganizată activitatea ANAF”, a precizat Boloş.
„ANAF-ul se va reorganiza, acest plan în curând va fi aprobat la propunerea Ministerului de Finanţe în Guvernul României şi vom intra pe o traiectorie normală”, a arătat ministrul Finanţelor.
Marcel Boloş a mai spus că, „pe lângă această capacitate instituţională slăbită, mai sunt probleme cu digitalizarea care nu sunt o noutate”.
„Deşi avem bani alocaţi de la Comisia Europeană pentru ca digitalizarea şi tot ce înseamnă sistemele informatice ale ANAF să fie puse la punct, propriul proces de digitalizare să fie astăzi practic aproape blocat pentru că nu există o înţelegere unitară în Ministerul de Finanţe, afectează capacitatea statului de a încasa propriile impozite şi taxe. Aceasta este situaţia de acum”, a mai afirmat Boloş.
„Am fost acolo am văzut condiţiile pe care le au de muncă şi pentru aceasta spun: Jos pălăria!. Ei desfşoară o muncă foarte importantă pentru statul român, o fac cât este posbil astăzi, în limita resurselor umane de care dispun”, a spus Boloş, precizând că vârsta medie a celor din Inspecţia Fiscală este 55 de ani. „Vă daţi seama ce înseamnă formarea unui expert în inspecţia fiscală?”, a mai arătat el.
Alte articole: Marcel Boloș dă cărțile pe față. Care sunt cele mai mari probleme pe care le are statul român. „Creează îngrijorări pentru Comisie”