- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră: „Nu se pune problema creșterii taxelor”

01 Jul, 19:08 • Amarie Giorgiana
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit luni, 1 iulie, despre majorarea taxelor și a impozitelor,. El speră să reușească să reducă deficitul din creșterea încasărilor, fără a fi nevoie de măsuri care să pună presiune pe români.
Marcel Boloș, anunț de ultimă oră: „Nu se pune problema creșterii taxelor”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat luni, 1 iulie, la Antena 3 CNN, că nu vrea să crească taxele și impozitele. Boloș speră să reușească să reducă deficitul din creșterea încasărilor, fără a fi nevoie de măsuri care să pună presiune pe cetățeni, dar și pe mediul de afaceri.

Marcel Boloș vrea să evite creșterea taxelor

„Nu se pune problema acestor creșteri (de taxe – n.r.) de care se tot vorbește în spațiul public.

Măsurile pe care noi încercăm să le luăm pentru combaterea evaziunii fiscale sunt tocmai pentru a păstra cât se poate și pe cât posibil actualul sistem fiscal.

Este exclus să discutăm pentru moment de aceste majorări discutate în spațiul public și care pun în discuție felul în care Guvernul își respectă promisiunile.

Este exclus și, în funcție de roadele pe care le vom avea pentru combaterea evaziunii fiscale și din ceea ce se va vedea după măsurile noastre de evaziune fiscală, sperăm ca încasările bugetului să fie consistente și să putem să avem și o ameliorare a sustenabilității finanțelor publice.

(…) mă refer la anul 2024 şi următorii ani, vorbim de 2025 și politica fiscală pe termen lung.

Măsurile pe care le știm, de introducere a modulului e-factura, a modulului e-TVA, toate acestea, împreună cu RO e-Proprietatea sau declarația unică inteligentă, sunt în sensul de a reduce gap-ul de TVA și a avea mai mulți bani la buget, pentru a nu adopta măsuri care privesc politica fiscală a României.

Mecanismul e-factura, mai precis e-TVA, l-am adaptat, ca să nu fie niciun fel de problemă şi să fie până la sfârșitul anului implementat în relația cu mediul de afaceri.

Dar este înspre binele nostru, al tuturor, astfel încât odată cu reducerea gap-ului de TVA să putem încasa mai mulți bani la buget, pentru finanțarea serviciilor publice de sănătate, educație, pensii, asistență socială”, a mai spus ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, luni, la Antena 3 CNN.

În același timp, Marcel Boloș a vorbit și despre reforma fiscală progresivă. Ministrul Finanțelor a spus că în primul rând, trebuie analizate rezultatele măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.

„Haideţi să vedem roadele acestor măsuri de combatere a evaziunii fiscale și apoi să discutăm de tipurile de măsuri care mai sunt necesare pentru a respecta traiectoria de deficit bugetar pe care Comisia Europeană ne-a transmis-o.

Noi avem astăzi o traiectorie de deficit bugetar transmis oficial de către Comisia Europeană pe data de 21 iunie și, în funcție de ceea ce avem stabilit în această traiectorie, o să vedem pașii care sunt de urmat.

Citește și: Surse: Prețurile RCA, plafonate până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Anunțul ministrului Marcel Boloș: „Trebuie să avem un echilibru între primele de asigurare plătite și valoarea despăgubirilor”

Dar deocamdată să vedem care sunt roadele acestor măsuri de combatere a evaziunii fiscale și apoi vedem dacă mai rămâne ceva de făcut pentru politica fiscală.

Am spus că este exclusă partea aceasta care privește impactul asupra costului vieții românilor și cred că prin aceasta am spus multe lucruri care țin de politica fiscală ce afectează traiul zilnic al românilor.

Noi de aceea suntem la Ministerul Finanțelor, ca să căutăm cele mai bune căi, astfel încât viața oamenilor să nu fie afectată”, a mai spus ministrul Marcel Boloș.

Citește și: Noile măsuri fiscale, aprobate de Guvern. Marcel Boloș: Impozitul de 0,5% pentru clădirile de peste 2,5 milioane lei, amânat până la 30 septembrie