Marcel Boloș face o nouă promisiune. Ministrul Finanțelor a declarat luni, 24 iulie, că este exclus ca România să încheie anul 2023 cu un deficit bugetar mai mare de 5%, informează zf.ro.
Marcel Boloș a declarat că este exclus ca România să încheie anul 2023 cu un deficit bugetar mai mare de 5%. Totodată, ministrul Finanțelor a mai afirmat că actuala cotă de impozitare de 10% nu poate funcționa pe termen lung cu peste 70 de facilități fiscale, fiind cea mai mică din Uniunea Europeană.
Marcel Boloș a precizat că deficitul bugetar de până în 5% ar proteja statul român de cel mai mare risc pe care îl are. Mai exact, România se poate confrunta cu suspendarea fondurilor europene.
„Este exclus să depăşim 5% din PIB”, a declarat ministrul.
„O ţintă de deficit de până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene”, completează Marcel Boloș.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Se schimbă TVA-ul în România. Marcel Ciolacu: „Am convenit ca la mâncare, medicamente şi proteze”
Ministrul Finanțelor a menționat că s-au purtat mai multe discuții în Coaliție, în privința mai multor aspecte. Concret, coaliția de guvernare a discutat atât despre cheltuieli, cât și despre evaziunea fiscală, facilitățile fiscale sau valorificarea resurselor de care dispune statul român la momentele actuale.
România a încheiat primele 5 luni din 2023 cu un deficit bugetar de 37 miliarde de lei (7.4 miliarde de euro). Acest lucru înseamnă 2.3% din PIB. Totodată, cota ar putea ajunge la 6% din PIB pe finalul anului, în comparație cu ținta de 4.4% desemnată în legea bugetului.
În 2022, statul român a avut un deficit bugetar de 5.7% din PIB. Guvernul Ciucă a cheltuit în luna mai a acestui an 49 miliarde de lei și a încasat 39 miliarde de lei. Acest lucru înseamnă că deficitul bugetar a fost de 10 miliarde de lei, la care se adaugă cele 27 miliarde de lei adunate în primele patru luni din an.
Din acest punct de vedere, Ministrul Economiei a lansat un avertisment dur pentru România. Statul român riscă să piardă banii din PNRR, în cazul în care nu se va încadra în ținta de deficit. Radu Oprea a menționat că România s-a împrumutat de foarte multe fonduri, iar în majoritatea cazurilor, banii au fost risipiți.
„Suntem în procedură de deficit excesiv pentru că am ajuns pe un vârf la începutul pandemiei, de 9%. Din păcate, faptul că ne-am împrumutat foarte mult și avem acel deficit care ne costă, intrând în procedură, am risipit banii. Nu am făcut ceva foarte bun, în sensul de a investi în economie, care să producă alți bani”, a spus Radu Oprea.
Ministrul a relatat că există reguli stricte și condiții clare în PNRR. El a avertizat că România poate ajunge în punctul în care să piardă fondurile respective, dacă nu se încadrează în deficit.
„Eu știu că în PNRR sunt condiții foarte clare legate de fondurile europene, dacă nu ne încadrăm în deficit. Există riscul să pierzi aceste fonduri, să înghețe până ieșim dintr-o anumită zonă”, a adăugat el.
Din acest motiv, Marcel Ciolacu a pus piciorul în prag. Premierul României taie vacanța de vară din Guvern până la finalizarea renegocierii PNRR. El vrea ca reformele să fie finalizate până la sfârșitul lunii august.
„Avem şi alte probleme importante, tot până la sfârşitul lunii august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toţi miniştrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorităţi şi a reajusta proiecte”, a susținut premierul.
„Vara aceasta, îmi pare foarte rău, nu vom avea concedii, suntem într-o cursă contra timp să accesăm toţi banii europeni disponibili”, completează el.
Citește și despre: Marcel Ciolacu ia o decizie radicală. Premierul anulează concediile din Guvern. „Vara aceasta, îmi pare foarte rău, nu vom avea concedii”