Marcel Boloș a anunțat că se opune inițiativei propuse de Franklin Templeton, care a convocat acționarii Fondului Proprietatea (FP) pentru o ședință în data de 13 februarie. Această propunere vizează aprobarea răscumpărării a maxim 1.000.000.000 de acțiuni proprii în 2024, la un preț cuprins între 0,2 RON/acțiune și 1 RON/acțiune, pentru a autoriza vânzarea pachetului de acțiuni la Engie România, precum și pentru aprobarea vânzării în 2024 a unor pachete de acțiuni la Aeroporturi București, CN Administrația Porturilor Maritime SA, Societatea Națională a Sării SA și Alro SA, transmite Profit.ro.
Vânzarea deținerii de 12% la Engie România a fost deja convenită între Fondul Proprietatea (FP) și GDF International, la un preț de 433 de milioane de lei. Cu toate acestea, încheierea tranzacției necesită aprobarea în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) a Fondului Proprietatea din 13 februarie.
În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA), Fondul Proprietatea (FP) urmărește să obțină aprobarea pentru vânzarea, în 2024, a oricărei participații în societățile din portofoliu care, fie individual, fie cumulat, depășesc 20% din valoarea totală a activelor imobilizate ale Fondului, minus creanțele.
În același timp, Franklin Templeton solicită acționarilor de la Fondul Proprietatea să îi ofere autoritatea să întreprindă toate acțiunile juridice sau comerciale necesare și adecvate pentru vânzarea, inclusiv prin ofertă publică sau prin intermediul unei sau mai multor tranzacții private, a întregii sau a unei părți din următoarele societăți: CN Aeroporturi București SA, CN Administrația Porturilor Maritime SA, Societatea Națională a Sării SA și Alro SA. Aceasta include angajarea firmelor de investiții, a consultanților și a avocaților necesari, negocierea și aprobarea termenilor și condițiilor oricărei operațiuni autorizate în cadrul acestei solicitări.
„Vom vota împotrivă”, a subliniat marcel Boloș, ministrul Finanțelor atunci când a fost întrebat de viitoarea întrunire a acționarilor de la Fondul Proprietatea.
Ministerul, care deține 6,54% din acțiunile de la Fondul Proprietatea și 10,42% din drepturile de vot exercitabile, are alte planuri, care nu s-ar putea îndeplini în condițiile unei diminuări și mai mari a activelor. Concret, instituția a anunțat încă din toamna anului trecut că doresc ca FP să cofinanțeze o componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României și au solicitat atunci ca AGA Fondului să aprobe organizarea unei proceduri competitive de selecție a unui nou administrator, precum și schimbarea obiectivelor de administrare.
″Justificarea care stă la baza solicitării noastre o constituie reașezarea Fondului Proprietatea pe un făgaș investițional pe termen mediu și lung, aliniat priorităților de dezvoltare economică a României. Această realiniere se poate realiza prin trasarea unui nou mandat pentru administratorul de fond și prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanței și remunerare.
Fondul Proprietatea poate să răspundă unei nevoi reale de dezvoltare a pieței financiare – acoperirea (parțială a) contribuției locale la fondurile de private equity cofinanțate prin PNRR. În acest domeniu, România urmărește crearea a până la 20 de Fonduri, cu o finanțare europeană de 400 milioane euro și o nevoie corespunzătoare de cofinanțare locală de minim 200 milioane euro. În perspectivă, dezvoltarea acestui ecosistem de Fonduri de private equity va oferi industriei românești o paletă largă, concurențială, sofisticată și adâncă de investitori″, se arăta în solicitarea MFP, semnată de ministrul Marcel Boloș
Te-ar putea interesa și: Fondul de pensii private din România au cumpărat acțiuni de 4,4 mld. lei în IPO Hidroelectrica. Pilonul I și II dețin 9,7% din companie