Situația bugetarilor au intrat din nou în atenția publicului, asta după ultimele declarații făcute de Marcel Ciolacu despre reforma de care are nevoie sistemul public, dar și după protestele din ultima perioadă ale angajaților din diferite domenii. În acest context, Marcel Boloș, ministrul finanțelor a explicat faptul că nu poate fi exclusă posibilitatea ca Guvernul să apeleze la înghețarea salariilor pentru a echilibra indicatorii financiari, transmite Antena 3 CNN.
Trebuie precizat și faptul că declarațiile pe care le-a făcut Marcel Boloș vin după ce în ultimele luni, guvernul din care face parte a negociat cu mai multe sindicate creșterea salariilor și sporurilor. Cel mai recent exemplu fiind cel al angajaților din spitale care și-au întrerupt activitatea miercuri pentru o oră și acum dezbat dacă vor intra în grevă generală.
„Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri. Nu înseamnă că măsurile le luăm și facem și începem să dăm tot felul de semnale de nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, avertisment pentru bugetari: „România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum”
După cum explică Marcel Boloș, condițiile în care țara noastră se împrumută, vorbim aici despre dobânzile pe care trebuie să le achite atunci când Guvernul se împrumută, se datorează deficitului bugetar excesiv și calificativului pe care Români l-a primit din parte agențiilor de raiting.
„Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu le-am făcut eu. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut, nu vreau să arunc vina pe nimeni, dar avem un rating de țară BBB minus și dobânzile sunt corespunzătoare ratingului de țară”, a adăugat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Conform Agenției de evaluare financiară Fitch Ratings, ratingul acordat României de ‘BBB minus’ este susținut de statutul său ca membru al Uniunii Europene și de intrările de capital asociate care promovează convergența veniturilor, stabilitatea macroeconomică și sănătatea finanțelor externe.
În ciuda faptului că PIB-ul per capita și indicatorii de dezvoltare umană sunt mai ridicați decât în alte țări din categoria ‘BBB’, aceste aspecte sunt echilibrate de deficitele bugetare și de cont curent mai mari decât în alte țări din aceeași categorie, un istoric modest în ceea ce privește consolidarea fiscală, rigidități bugetare crescute și o poziție semnificativă de debitor extern.