- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș preconizează un deficit exploziv de 8%! Amnistia fiscală, o măsură fără garantii!

23 Sep, 19:36 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dă semnale de alarmă în lumea fiscală. Amnistia fiscală nu mai poate fi de încredere.
Marcel Boloș preconizează un deficit exploziv de 8%! Amnistia fiscală, o măsură fără garantii!

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avertizat luni asupra riscului ca deficitul bugetar să depășească 8% în acest an. El a mai spus că acest risc provine, în principal, din estimările legate de veniturile generate de componentele de digitalizare și de amnistia fiscală. Boloș a menționat că nu poate oferi o garanție absolută că aceste venituri vor fi colectate integral la bugetul de stat, potrivit știripesurse.ro.

”Există acest risc pe care îl avem din perspectiva veniturilor pe care l-e-am cuprins în buget pe componenta de degitalizare şi amnistie fiscală. Nu cred că putem garanta sută la sută că aceste venituri, în întregime, se vor încasa la buget”, a spus Marcel Boloș despre scenariul depăşirii deficitului la peste 8% în acest an.

Te-ar mai putea interesa și: Boloș dă alarma! Rectificarea bugetară, între risc și oportunitate. „Vom obține o sumă importantă de bani”

foto: Marcel Boloș

Marcel Boloș preconizează un deficit exploziv de 8%! Amnistia fiscală, o măsură fără garantii!

Ministrul a spus că, împreună cu ANAF, se fac toate eforturile necesare pentru a asigura realizarea veniturilor planificate și aprobate de Guvern. El a menționat că, în istoria bugetului României, nu a existat niciodată o implementare a veniturilor fără a exista un anumit grad de risc.

”Noi, împreună cu ANAF, depunem toate diligenţele pentru ca toate veniturile, aşa cum au fost planificate şi aprobate în Guvern, să fie şi realizate. Nu a fost niciodată, în istoria bugetului României, să nu existe o doză de risc în implementarea veniturilor”, a completat ministrul.

Ministrul Finanțelor a discutat despre importanța stabilirii unei ținte de deficit bugetar pentru perioada de ajustare fiscal-bugetară, subliniind că acest obiectiv este important pentru planificarea economiei românești. Se va porni de la o bază solidă în 2025, cu scopul de a realiza o ajustare treptată a deficitului pe parcursul următorilor șapte ani, până în 2031.

Două condiții esențiale au fost menționate: prima este atingerea unei ținte de deficit bugetar de 3%, iar a doua este menținerea datoriei publice sub 60% din PIB pe toată durata acestui proces.

”Se pune problema cu ce ţintă de deficit bugetar pornim la drum pentru ajustarea fiscal-bugetară. Este extrem de important ca acest punct de pornire pentru 2025 şi ulterior până în 2031 să ne permită ajustarea în cei 7 ani de ajustare a deficitului şi în plus să menţinem nivelul datoriei publice sub 60% din PIB.

Sunt două condiţionalităţi extrem de importante, şi anume 7 ani pentru a ajunge în ţinta de deficit bugetar de 3% şi a doua, pe tot acest parcurs să avem limita datoriei publice sub 60% din PIB”, a explicat ministrul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Boloș sugerează schimbări mari. Reduceri de personal la stat pe „modelul Bolojan”, posibile și la nivel național!