Marcel Boloș trage un semnal de alarmă. Ministrul de Finanțe a afirmat că măsurile propuse de Banca Mondială sunt greu de adoptat, informează stiripesurse.ro.
Marcel Boloș a confirmat că statul român are un angajament asumat prin PNRR în ceea ce privește reforma fiscală a impozitelor și taxelor. Banca Mondială a întocmit un raport în care sunt formulate câteva recomandări. Ministrul de Finanțe spune că unele propuneri sunt structurale, dar mai mult decât atât, nu sunt atât de relevante în ceea ce privește discuția despre reforma fiscală.
Citește și despre următorul subiect: Vouchere de vacanță și mai mulți bani pentru angajații din sănătate. Guvernul Ciolacu adoptă OUG privind drepturile salariale
„Noi avem angajamentul asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență în ceea ce privește reforma fiscală a impozitelor și taxelor.
Din acest punct de vedere, a fost întocmit un raport al Băncii Mondiale în care sunt formulate câteva recomandări. Unele sunt măsuri structurale, adică au un impact bugetar semnificativ și sunt pe termen lung, iar pe de altă parte, din aceste măsuri, nu sunt atât de relevante pentru discuția care ține de reforma fiscală.
Pe de altă parte, noi avem conturat un plan de măsuri fiscale care a fost agreat în coaliția de guvernare, iar Comisia analizează acest plan raportat la angajamentele asumate prin PNRR”, declară Marcel Boloș.
În aceeași ordine de idei, ministrul de Finanțe a afirmat că unele măsuri propuse de Banca Mondială sunt imposibil de adoptat. El a făcut referire la aducerea TVA-ului la o singură cotă standard de 19%. Ministrul de Finanțe afirmă că asta ar însemna să se renunțe la cotele reduse de 5 și 9%.
„Pot să vă spun că măsurile consistente din raportul Băncii Mondiale, unele sunt imposibil de adoptat. Vă dau doar un exemplu, pentru a fi limpede pentru toată lumea. A aduce TVA-ul la o singură cotă standard de TVA, de 19%, ar însemna să renunțăm la cota redusă de 5% și la cea de 9%.
În jalonul următor, adică în jalonul 207, scrie că va intra în vigoare noua lege privind Codul Fiscal ținând cont de recomandările Băncii Mondiale. Noi încercăm prin planul de măsuri fiscale aprobat să nu fim atât de agresivi din punct de vedere al reformei bugetare. V-am dat ca exemplu TVA-ul care ar avea consecințe asupra alimentelor, cresc de la 9 % la 19%, deci este imposibil! Toate măsurile depind de discuția pe care o va avea domnul prim-ministru și depind foarte mult de ce măsuri mai gândim noi astfel încât să nu afectăm mediul de afaceri și populația și să asigurăm sustenabilitatea pentru aceste reforme”, explică Marcel Boloș.
Te-ar putea interesa și: VIDEO. Guvernul a decis! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunță: „Regimul de decontare a vaccinurilor va fi între 50 și 100 la sută”