Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a discutat despre măsurile pe care trebuie să le adopte Guvernul cu privire la PNRR și avertizează că dacă acestea nu sunt puse în practică, România va pierde miliarde de euro, potrivit digi24.ro.
Celine Gauer, cea care gestionează banii din PNRR, ar fi fost dezamăgită în urma unor discuții cu ministrul.
„A spus că planul nostru de măsuri fiscal-bugetare trebuie să fie mult mai dur, să fie mult mai consistent. Noi trebuie să negociem cu Comisia Europeană, în coaliția de guvernare, și în partidele politice care sunt în spate. Nu sunt membru de partid, dar responsabilitate am.
Citește și: Marcel Boloș părăsește funcția de ministrul Finanțelor „Pentru moment alegerea mea este biserica”
De aceea, spun că angajamentele noastre față de Comisia Europeană, din perspectiva reformei privind impozitele și taxele în jalonul pe care îl avem în cererea de plată numărul 4 sunt lucruri mult mai complicate decât ce avem noi în planul de măsuri fiscal-bugetare. Și aici trebuie să fim foarte atenți, pentru că ce scrie ca angajament, în PNRR, influențează destul de consistent mediul de afaceri și populația.
Noi avem un plan de măsuri fiscal-bugetare care, sigur, este o primă etapă pentru ceea ce înseamnă modificările viitoare în reforma de impozite și taxe. Noi am încercat să protejăm populația și mediul de afaceri, încât să reușim să ne reechilibrăm bugetar”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Totodată, dacă România nu reușește implementarea reformei pensiilor speciale, țara va pierde sume importante de bani.
„Este un jalon care are într-adevăr… Comisia are posibilitatea ca să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro, ceea ce este foarte mult pentru nevoile de finanțare pe care le avem și pentru proiectele de investiții pe care le-am pornit.
Avem acum peste 3.991 de contracte de finanțare, cu angajamente de plată, cu perioadele de execuție, și avem valori ale contractelor de 28 de miliarde. Deci, pentru noi este foarte greu să avem jaloane de acest fel și să nu primim banii de la Comisie.
Este un jalon care poate să determine Comisia să ia măsura suspendării în primă etapă, și dacă nu aducem jalonul la zi, putem să pierdem banii. Cererea de plată numărul 3 se depune după ce avem validată cererea de modificare a PNRR-ului. Să nu uităm că avem PNRR-ul, în momentul de față trimis pentru modificare. Pasul următor va fi depunerea cererii de plată 3.
Colegii mei ascultă de Comisia Europeană, care e mai dură decât un ministru de Finanțe. Dacă nu ar asculta, atunci consecința ar fi pierderea banilor”, a adăugat Marcel Boloș.