Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a anunțat joi că va fi anunțată decizia instanței în cazul Roșia Montană, urmând să se stabilească strategia de negociere în funcție de aceasta. El a subliniat că există posibilitatea să nu fie necesară nicio plată, ci să se opteze pentru exploatarea resurselor. De asemenea, a asigurat că pensiile sunt bugetate și nu sunt în pericol din cauza acestei decizii, dar a recunoscut că aceasta ar putea duce la o majorare a țintei de deficit bugetar, transmite Digi 24.
„Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrală internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a declarat Marcel Boloș în ceea ce privește cazul Roșia Montană.
Întrebat dacă există încă posibilitatea unei căi de atac extraordinare împotriva unui verdict nefavorabil în cazul Roșia Montană, ministrul Finanțelor a confirmat acest lucru, dar a precizat că procesul este în desfășurare cu rapiditate. El a explicat că deși este o opțiune, procesul se desfășoară într-un ritm alert, conform practicilor instanțelor arbitrale internaționale, și perspectivele de schimbare a deciziei care urmează să fie anunțată vineri, în urma consultării cu experții juridici, sunt reduse.
Marcel Boloș a explicat că pensiile și recalcularea lor sunt deja bugetate și luate în considerare în calculul deficitului bugetar, astfel încât decizia cu privire la Roșia Montană nu va influența acest proces care trebuie să aibă loc din luna septembrie. Cu toate acestea, el a recunoscut că decizia va majora ținta de deficit bugetar.
Referitor la modul în care va fi pusă în aplicare decizia, Boloș a subliniat importanța unei discuții între comisia interministerială și părțile implicate în luarea deciziei, în cazul în care există o cale de dialog. În lipsa acesteia, el a sugerat că se vor urma căile legale de executare silită, dar a exprimat încrederea că printr-un dialog constructiv se va găsi cea mai potrivită soluție pentru a duce la îndeplinire decizia. El a menționat că va fi interesant de văzut care va fi rezultatul acestei strategii de negociere.
El a adăugat că există o strategie de negociere care va fi implementată în momentul în care va începe dialogul cu cei implicați în luarea acestei decizii. De asemenea, a subliniat că există și posibilitatea unei decizii care nu implică transferuri monetare.
Au cerut 6, 7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit, adică un miliard de euro. Există perspectiva unei decizii nemonetare. Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul. Decizia nemonetară ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licența de exploatare este încă în vigoare și obligația statului pentru a continua investiția în condițiile prevăzute în raportul de mediu poate fi o variantă reținută de către instanță”, a mai spus ministrul despre Roșia Montană.
Citește și: Despăgubiri exorbitante, de peste 6,7 miliarde de dolari, cerute de la statul român în dosarul Roșia Montană