Marcel Boloș a anunțat că spitalele noi vor exista în orice colț din țară, începând cu anul 2027, spune ziare.com. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a afirmat că aceasta este una dintre cele mai așteptate investiții.
Marcel Boloș a confirmat că, începând cu 2027, în orice colț din țară vor exista spitale noi. Anunțul a fost făcut după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care are în vedere reglementarea și implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanțare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate 2021 – 2027 și din împrumuturile externe.
Din acest punct de vedere, ministrul Investițiilor nu s-a ascuns după degete și a afirmat că transformarea sistemului medical din România este una care decurge lent și fragmentat. Mai mult decât atât, Boloș a precizat că tocmai această situație este cea care plasează România în rândul statelor cu cel mai mare număr al deceselor care ar fi putut fi evitate. În continuare, el spune că țara se poate pregăti de una dintre cele mai așteptate investiții, referindu-se la faptul că ordonanța de urgență adoptată de Guvern stabilește implementarea măsurilor necesare pentru implementarea proiectelor de infrastructură spitalicească ce vor fi finanțate din fonduri europene.
Te-ar putea interesa și: Alexandru Rafila, declarații despre o posibilă grevă generală în sănătate. Ministrul Sănătății: „Se repară acum o nedreptate”
„Deşi sună brutal, realitatea este că transformarea sistemului de sănătate românesc se produce lent, discontinuu şi fragmentat, iar asta ne pune în situaţia de a fi printre statele UE cu cel mai mare număr al deceselor care ar fi putut fi evitate.
Când am venit în MIPE, infrastructura spitalicească nu era în Programul Sănătate 2021-2027, chiar dacă suntem în situaţia în care mai multe spitale publice se află într-un stadiu avansat de uzură, iar în ultimii 25 de ani s-au construit prea puţine spitale publice, cu atât mai puţin spitale publice de anvergură.
Acum, ştim sigur că în 2027 vom avea spitale noi în orice colţ al ţării. În logica măsurilor pentru a obţine rezultate în domeniul sănătăţii, ordonanţa de astăzi stabileşte măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură spitalicească ce vor fi finanţate din fonduri europene.
Vorbim despre unele dintre cele mai aşteptate investiţii, care vor asigura acces la servicii medicale de calitate pentru milioane de români”, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Marcel Boloș a spus în continuare că principalele obiective ale Programului Sănătate se referă atât la construirea a cel puțin 7 spitale nou construite și dotate (județene, monospecialitate sau centre de transplant), cât și la alte 20 spitale publice municipale și orășenești. Ministrul Investițiilor a precizat că, până la finalul anului, vor fi încheiate toate contractele de finanțare pentru aceste proiecte.
„Cele două priorităţi din Programul Sănătate la care face referire ordonanţa adoptată de astăzi înseamnă cel puţin 7 spitale mari (judeţene, monospecialitate sau centre de transplant) nou construite şi dotate şi alte 20 spitale publice municipale şi orăşeneşti construite sau reabilitate şi dotate.
Până la finalul anului, contractele de finanţare pentru toate aceste spitale vor fi încheiate, astfel încât să avem suficient timp pentru derularea procedurilor specifice unor investiţii de o asemenea importanţă şi anvergură”, a explicat Boloş.
Citește și despre următorul subiect: Piața asigurărilor de sănătate a ajuns la subscrieri de aproape 700 milioane de lei în 2022. Clasamentul jucătorilor din acest segment