O pondere de 99% dintre IMM-urile din România sunt capital românesc, iar din această perspectivă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene contribuie decisiv la ceea ce înseamnă instrumentele de finanţare în plină perioadă de criză pentru sprijinirea acestor afaceri, a declarat, marţi, ministrul de resort, Marcel Boloş, la o dezbatere de specialitate.
„99% din IMM-urile din România sunt capital românesc, iar din această perspectivă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene contribuie decisiv la ceea ce înseamnă instrumentele de finanţare în plină perioadă de criză pentru sprijinirea IMM-urilor. Şi dacă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem un capitol dedicat în exclusivitate instrumentelor financiare şi un buget generos, de 1,2 miliarde de euro, pentru instrumentele financiare,
în Politica de Coeziune am lucrat şi lucrăm în continuare cu granturile pentru capital de lucru, pe de o parte, şi pe de altă parte cu granturile pentru investiţii. Aici avem şi o componentă de cofinanţare. Sunt bucuros că, în acest parteneriat al nostru, MIPE cu sistemul bancar, am găsit înţelegere şi deschidere şi lucrăm foarte bine în acest parteneriat cu o serie de instituţii bancare de seamă din sistemul bancar românesc, astfel încât toate aceste programe pe care le avem la finanţare să poată să fie duse la bun sfârşit”, a subliniat Boloş.
Alte articole: Angajații Petromidia Năvodari protestează din cauza salariilor! Patronatul a amânat negocierile care privesc majorarea
Ministrul Fondurilor Europene a punctat faptul că ar trebui creat un parteneriat cu fondurile private de investiţii, în vederea dezvoltării de investiţii.
„(…) am avut discuţii cu domnul ministru al Finanţelor şi din această perspectivă am găsit susţinere, pentru ca atât banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru instrumente financiare de tip private equity să fie apoi cumva găsit un fel de ‘parteneriat’ cu fondurile de investiţii private, încât uşor-uşor pentru mediul de afaceri să deschidem această perspectivă care cred eu că este una foarte inovativă şi nouă.
Încă n-avem o astfel de piaţă dezvoltată în România şi bugetul pe care îl avem în PNRR pentru investiţii de tip private equity este de 400 milioane de euro. Practic, suntem într-un moment de răscruce din această perspectivă şi sper ca într-un final mecanismele noastre instituţionale şi financiare să poată fi gândite, astfel încât oportunitatea şi începutul modernizării şi utilizării de instrumente financiare moderne în România să fie unul făcut cu dreptul şi să putem mai apoi să multiplicăm la scară naţională pentru o creştere economică sănătoasă”, a afirmat Marcel Boloş.
Afacerile româneşti în noul context economic dar şi programele de redresare economică adresate firmelor sunt subiecte care vor fi abordate, marţi, la cea de-a VI-a ediţie a evenimentului „Forumul Capitalului Românesc”.