- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comandamentul pentru energie se întrunește la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu: ”Ne așteaptă o vară provocatoare”

19 Jul, 09:49 • Stefan Simion
Marcel Ciolacu a convocat Comandamentul pentru energie, în această dimineață, la Palatul Victoria. Premierul a subliniat faptul că se caută soluții urgente pentru rezolvarea situației din energie. "E nevoie să venim cu soluţii eficiente, fiindcă ne aşteaptă în continuare o vară provocatoare", a spus șeful Executivului.
Comandamentul pentru energie se întrunește la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu: ”Ne așteaptă o vară provocatoare”

Marcel Ciolacu a anunţat joi, în şedinţa de Guvern, convocarea Comandamentului pentru energie. La şedinţa de lucru participă vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanţi ai companiilor şi asociaţiilor din energie şi ai Consiliului Concurenţei.

Marcel Ciolacu: ”Ne așteaptă o vară provocatoare”

Prognozele arată că de mâine încolo depăşim faza critică generată de valul masiv de caniculă. În această săptămână, periodic, am stat de vorbă cu domnul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, care a fost extrem de activ şi s-a consultat permanent cu producătorii şi distribuitorii. Vreau să le mulţumesc tuturor lucrătorilor din sistemul energetic naţional, companiilor de stat sau private pentru eforturile făcute ca să trecem de această etapă grea cu cât mai puţine probleme pentru români.

Am dispus convocarea pentru mâine dimineaţă a Comandamentului pentru energie. E nevoie să venim cu soluţii eficiente, fiindcă ne aşteaptă în continuare o vară provocatoare […] În toată această perioadă am stat zilnic în dialog cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a fost extrem de activ și s-a consultat permanent cu producătorii și distribuitorii. Vreau să le mulțumesc tuturor lucrătorilor din Sistemul Energetic Național, companiilor de stat sau private pentru eforturile făcute ca să trecem de această etapă grea cu cât mai puține probleme pentru români, a spus premierul„, a declarat joi prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Citeste si Blackout în România? Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu face anunțul pentru milioane de români

Ministrul Sebastian Burduja recomandă folosirea electrocasnicelor doar în timpul zilei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat faptul că vârful de consum este seara, după ce oamenii se întorc de la serviciu și folosesc aparatele de aer condiționat sau aspiratorul. Ministrul le-a recomandat românilor să facă asta în timpul zilei, când energia e mai ieftină.

Am convocat principalii producători de energie electrică din Europa pentru a verifica modul în care se produce, la ce capacitate si ce grupuri am pornit in ultimele zile, ce putem să mai producem prin hidrocentrale care au lacuri de acumulare, nu pe cele care sunt pe curs de apă, pentru că acolo debitul este redus din cauza secetei. Ca să nu mai importăm așa scump, să reducem prețurile.

Citeste si TVA 2025. Marcel Boloș anunță ce se va întâmpla cu majorarea impozitelor și a TVA-ului

Să le spunem românilor că prețurile pentru consumatori sunt plafonate. Per kilowatt oră, prețurile sunt plafonate până în martie anul viitor.

Schema de plafonare – compensare susținută din fondul de tranziție, unde vin sumele din impozitele și taxele aplicate pe venituri, profituri excepționale pentru companii de energie, nu din buzunarul românilor, ci al companiilor care fac un profit mai mare. La Ministerul de Finanțe s-au colectat de două ori mai mulți bani decât a costat schema de plafonare. Suntem la zi, am avut plăți de 2 miliarde și acum o săptămână către furnizori”, a declarat ministrul, pentru Antena 3.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult