- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu adoptă măsura care va sprijini milioane de români. Ședința momentului la Guvern

31 Jan, 08:22 • Fundeanu Madalina
Ședință astăzi, la Guvern. Marcel Ciolacu va adopta noi măsuri importante pentru români.
Marcel Ciolacu adoptă măsura care va sprijini milioane de români. Ședința momentului la Guvern

Guvernul, în frunte cu Marcel Ciolacu, ar urma să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va prelungi cu încă 60 de zile măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, conform Agerpres.

Ședință astăzi, la Guvern. Marcel Ciolacu va adopta noi măsuri importante pentru români

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează în analiză un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru implementarea unor măsuri de sprijin.

Potrivit proiectului, pus în transparenţă pe site-ul Ministerului Agriculturii, lista cu produse agricole şi alimentare care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse:

  • pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  • făină albă de grâu „000” până la 1 kg;
  • mălai până la 1 kg;
  • ouă de găină calibrul M;
  • ulei de floarea-soarelui până la 2 litri;
  • carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard);
  • carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc;
  • legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi);
  • fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă);
  • cartofi proaspeţi albi vrac;
  • zahăr alb tos până la 1 kg;
  • smântână 12% grăsime;
  • unt până la 250 grame;
  • magiun până la 350 grame.

Potrivit aceluiaşi proiect, pe actuala lista din proiectul de OUG nu se mai regăsesc produsele: cozonacul, orezul, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată, dar în schimb apare magiunul.

Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a hotărât să prelungească cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

Premierul a precizat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

Citește și: Sistemul e-Factura ajunge la un alt nivel! Marcel Boloș anunță cea mai importantă funcție introdusă: „Am luat foarte în serios feedback-ul primit”

Ședința de guvern
Ședința de guvern

Alte proiecte adoptate în ședința de Guvern

În această şedinţă de guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor.

„Proiectul de lege asigură transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2021/2118 în ceea ce priveşte prevederile referitoare la atribuţiile organismului însărcinat cu protecţia persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule produse într-un stat membru, inclusiv România, în cazul deschiderii unei proceduri de faliment sau de lichidare bazate sau nu pe insolvenţă la asiguratorul care a încheiat contractul RCA cu asiguratul răspunzător de producerea accidentului”, scrie în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă privind inspecţia tehnică şi supravegherea prin acţiuni de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.

„Având în vedere numărul accidentelor din domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic înregistrate în Romania, produse în ultima perioadă de timp, se impune o sporire a nivelului inspecţiei tehnice şi a supravegherii prin acţiuni de inspecţie tehnică în vederea creşterii gradului de siguranţă în aceste domenii şi asigurare calităţii serviciilor şi a produselor în aceste domenii pentru produsele şi/sau serviciile destinate utilizării în activităţile de construire, modernizare, întreţinere şi de reparare a infrastructurii şi a materialului rulant”, este anunțat în nota de fundamentare.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea anexelor nr. 1 şi 2 ale HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre pentru acordarea unor ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate şi reconstrucţia locuinţelor distruse în incendiile produse în localitatea Mărăcineni, sat Căpăţâneşti, judeţul Buzău şi în municipiul Craiova, judeţul Dolj.

Printr-un alt proiect de hotărâre, România va oferi un ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii populaţiei civile din Fâşia Gaza.

Totodată, printr-o hotărâre a Guvernului, se propune alocarea sumei de 1.023.216.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, către unele unităţi administrativ-teritoriale pentru plata cheltuielilor curente şi de capital.

De asemenea, Guvernul urmează să aprobe, prin memorandum, negocierea şi semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Italiană ce vizează cooperarea în domeniul apărării.

Vezi și: Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunţă noi creşteri salariale după majorarea de 5%: „Vor exista majorări, în acord cu ce permite bugetul”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...