- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu afirmă că România va intra cu siguranță în Schengen terestru până la sfârșitul anului!

17 Oct, 23:37 • Mălureanu Rebecca
Premierul Marcel Ciolacu afirmă că România va intra cu certitudine în Schengen cu granițele terestre până la sfârșitul lui 2024, oferind garanția că toate condițiile tehnice sunt îndeplinite. În cadrul unui dialog pozitiv cu partenerii europeni, inclusiv Austria, liderii României își exprimă încrederea că această țintă va fi atinsă!
Marcel Ciolacu afirmă că România va intra cu siguranță în Schengen terestru până la sfârșitul anului!

Premierul

Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, că anul acesta România va intra cu certitudine în Schengen şi cu graniţele terestre.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, subliniază că autoritățile vor face toate eforturile necesare pentru a obține acordul complet, luptând „cu ghearele și dinții”!

Marcel Ciolacu este sigur de aderarea României la Schengen!

„Am rezolvat Schengen-ul, după un eşec a fostului prim-ministru, maritim şi terestru, şi până la sfârşitul anului o să închidem şi terestru”, a declarat, joi seară, la România TV, premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu a fost întrebat dacă are garanţia acestui rezultat și a afirmat că:

„Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine”.

Prim-ministrul a ținut să precizeze că are ”mai multe informaţii”, pentru care afirmă aceste lucruri, dar a precizat că nu vrea să ofere mai multe detalii.

”Atât eu, cât şi ministrul de Interne, cât şi ministra de Externe, am avut un dialog cu bun cu partenerii noştri în cadrul Uniunii Europene, austrieci”, a adăugat Ciolacu.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a susținut, vineri, în legătură cu aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, că autorităţile se ”luptă cu ghearele şi cu dinţii în această direcţie” ca şi cum şansele pentru îndeplinerea acestui obiectiv ar fi până la 31 decembrie. Acesta a dat de înțeles că tratatul Schengen stabilește că după ce sunt satisfăcute criteriile tehnice va exista o hotărâre politică. Predoiu a mai spus că nu a citit niciun dezacord în ultimul an şi jumătate legat de modul în care România îşi protejează frontiera.

Schengen
Schengen

Ai mai putea citi și: Semnal de alarmă către Comisia Europeană transmis de Marcel Ciolacu. Premierul cere susţinere pentru industria auro: „Altfel, economia României se prăbuşeşte!”

La data de 31 Martie 2024, România a devenit Stat membru Schengen. Așadar, controalele de la frontierele aeriene şi maritime au fost eliminate, iar persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH , exceptând Cipru şi Irlanda, fără a fi confiționate de controalele de frontieră.

În continuare, frontierele terestre trec prin filtre de verificare.

Statele membre din Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum şi Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

Te-ar mai putea interesa și: Iohannis și Ciucă poartă discuții cu Nehammer pentru a deschide porțile Schengen României!