Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat recent că toate propunerile legate de modul în care se va desfășura finanțarea listei de medicamente compensate au fost aprobate de către cabinetul său. În plus, acesta a subliniat că în discuțiile purtate cu producătorii de medicamente noi a fost abordată și tema producerii în România a unor astfel de medicamente, transmite Agerpres.
După cum a explicat Marcel Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă s-a ajuns la un „consens pentru finanţare în privinţa „listei medicamentelor compensate”, recent au avut loc discuții între reprezentanții Guvernului și cei ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Inovative. Premierul a declarat că „tot ce propune Ministerul Sănătăţii se aprobă”.
În ceea ce privește costurile cu medicamentele pe care le suportă statul român, Marcel Ciolacu a explicat că 80% dintre fonduri sunt destinate celor generice, în timp ce 20% celor inovative.
„E vorba de medicamentele inovative, Şi ieri am avut discuţii împreună cu domnul ministru, cu preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Inovative. Şi vreau să vă anunţ că, în acest moment, din costurile statului român, costurile sunt 80% pentru medicamente inovative şi 20% pentru medicamentele generice. Medicamentele generice acoperă 80% dintre pacienţi, medicamentele inovative acoperă 20% dintre pacienţi (…) Nu ştiu de blocări, ce ştiu este că tot ce propune Ministerul Sănătăţii se aprobă”, a declarat Marcel Ciolacu.
Te-ar putea interesa și: Vârstnicii cu pensii sub 1.800 de lei beneficiază de medicamente compensate cu 90%. Noutăți aduse de ghidul CNAS
Premierul a mai declarat că a discutat și despre compania Antibiotice Iaşi, explicând faptul că aceasta ar putea să producă medicamente recent apărute pe piața internațională, asta cu ajutorul unor investiții susținute de către statul român. În plus, șeful executivului a mai adăugat că preşedintele Asociaţiei Europene a Producătorilor de Medicamente ar urma să vină cu o propunere în acest sens.
„Am vorbit punctual de Antibiotice Iaşi, fiindcă acolo şi statul poate să intervină cu sume şi pentru cercetare, dar, mai ales, pentru zona de producţie. Am vorbit de anumite medicamente care au apărut foarte recent. Din câte ştiu eu, preşedintele Asociaţiei Europene a Producătorilor de Medicamente acolo o să vină cu o propunere, astfel încât să fie cât mai eficient cheltuiţi banii”, a declarat Marcel Ciolacu.
Citește și: Vești bune pentru pacienți! Medicamente noi ar putea apărea pe piața UE. Când ar putea ajunge în România