Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie continuă. Premierul a declarat că azi-noapte, în şedinţa de Guvern în care s-a aprobat bugetul pe 2024, au fost făcute modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, potrivit News.ro.
Premierul a fost întrebat la Caransebeş ce se întâmplă cu schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie.
„Continuă. (..) Noi am termina şedinţa de Guvern pe la 12 noaptea (..) azi-noapte am făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la MInisterul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE”, a spus şeful Executivului.
Marcel Ciolacu a precizat că „vor continua compensările”:
„Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la caznic, din Europa, la acest moment”.
Te-ar putea interesa și: Vouchere de 5.000 de euro din partea autorităților. Categoria de români căreia i se întinde o mână generoasă de ajutor
Premierul a vorbit şi despre cererea de plată numărul 3, precizând că „este vorba de 2,7 miliarde de euro pe care îi vom primi anul viitor, după verificarea celor 74 de jaloane trimise deja”.
„Eu o consider o împlinire a întregului Cabinet, nu neapărat a lui Marcel Ciolacu, dar e o cerere care trebuia depusă din martie. Important este că am reuşit să o depunem, în momentul acesta, şi după modificarea PNRR şi după introducerea capitolelor cu RePower EU”, a mai precizat primul-ministru.
Ministerul Energiei a pregătit un proiect destinat aplicării unei scheme de ajutor de stat pentru companiile mari consumatoare de energie, prin exceptarea de la plata certificatelor vezi.
Instituția a transmis că documentația de pre-notificare a schemei de ajutor de stat a fost transmisă în cursul lunii noiembrie 2023 către DG COMPETITION, prin intermediul Consiliului Concurenței. Companiile vor beneficia de ajutor, începând cu 1 ianuarie 2024, printr-o dispoziție tranzitorie, în baza unei vechi legislații.
Citește mai mult aici: Ajutor de stat de 750 milioane euro pentru marii consumatori de energie din România. Schema de ajutor intră în vigoare înainte de răspunsul Comisiei Europene