România a ajuns la o rată de absorbție de 90% a fondurilor europene disponibile în exercțiul financiar 2014-2020, a transmis, marţi, premierul Marcel Ciolacu.
Aceasta este o premieră istorică şi ne situează pe locul patru în UE, a mai spus şeful Guvernului. Oficialul a mai explicat
„România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% pentru exercițiul financiar 2014-2020, aflându-se pe locul 4 în UE.
Ai mai putea citi și: De câți kilometri este nevoie pentru ca o mașină să fie implicată într-un accident? Un nou studiu arată ce se întâmplă cu mașinile care au peste 129.000 km
Această premieră istorică a fost salutată astăzi la București de Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
„Doamna Comisar ne-a încurajat să continuăm dezvoltarea capacităților administrative și să gândim pe mai departe programe de specializare economică și tehnologii din ce în ce mai sofisticate, pentru a trece de la etapa de dezvoltare a infrastructurii la cea de economie producătoare de bunuri cu mare valoare adăugată”, a scris premierul Marcel Ciolacu, marţi, pe pagina de Facebook.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că una dintre marile provocări în perioada următoare se referă la digitalizare, dând ca exemplu faptul că, în calitate de şef al Guvernului, nu primeşte informaţiile atât de repede pentru a fi eficient şi a lua decizii în timp real.
„Multă lume a râs când am spus că ar trebuit o ‘Românie ordonată’, fiindcă nu avem digitalizare. Aici este marea provocare. Eu, ca şi
prim-ministru, n-am informaţiile atât de repede ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că nu am digitalizare. Încă nu am digitalizare la ANAF, încă nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a explicat Ciolacu, la conferinţa de lansare a proiectului „RO 3.0. – Viziunea Viitorului”.
Prim-ministrul a insistat că statul român trebuie să combată evaziunea fiscală şi una dintre măsuri este digitalizarea ANAF.
„Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele. Asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului. Să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite avize. Fiecare minister, în acest moment, îşi va crea un serviciu unic de avizare. Că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene trebuie să fie un singur serviciu. Şi atunci, cumva, împingi, forţezi această digitalizare”, a completat premierul.
Ai mai putea citi și: Sunt vizați toți românii cu credite. BNR anunță ce se întâmplă cu indicele ROBOR 28 noiembrie