Marcel Ciolacu a confirmat o nouă decizie majoră a Guvernului. Executivul pe care social democratul îl conduce a decis că se va modifica legislația privind guvernanța corporativă, vor fi eliminate excepțiile și se vor aplica reguli corporatiste în toate companiile de stat din industria de apărare, precum și în cazul RAAPPS.
”Aliniem azi legislația privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și îndeplinim astfel, integral, un jalon esențial din PNRR. Eliminăm toate excepțiile și aplicăm aceste reguli corporatiste inclusiv companiilor de stat din industria de apărare, precum și în cazul RAAPPS.”, a spus Marcel Ciolacu.
Ce se înțelege din guvernarea corporativă? Ei bine, conducerea corporativă este sistemul de reguli, practici și procese prin care o firmă este condusă și controlată. Aceasta aduce echilibrarea intereselor diverselor părți implicate în activitatea unei companii, ca de exemplu acționarii, directorii executivi, clienții acesteia, furnizorii, finanțatorii, guvernul și comunitatea în care își desfășoară activitatea.
Guvernanța corporativă implică toate sferele de management. Sunt implicate în proces de la planuri de acțiuni și controale interne până la măsurarea performanței și transparența corporativă.
Consiliul de administrație face referire în România la forța principală care influențează guvernanța corporativă. După cum arată sursa citată, o guvernanță corporativă care lasă de dorit poate pune sub semnul întrebării operațiunile unei companii și, în ultimă instanță, îi poate afecta profiturile.
Referitor la mandatul membrilor consiliului de administrație al RA-APPS, componenţa acestuia este următoarea:
– preşedinte – directorul general;
– 2 reprezentanţi din partea Secretariatului General al Guvernului;
– un reprezentant din partea Cancelariei Primului-Ministru;
– un reprezentant din partea Ministerului Finanţelor.
Mandatul membrilor consiliului de administrație al RA-APPS este de 4 ani, potrivit
legislației aplicabile.
Curtea Constituțională a consacrat prin Deciziile nr.713/2014, 534/2017, precum și
nr.641/2020, principiul neretroactivității legii cu referire la durata mandatelor în curs.
Astfel, Curtea Constituțională a statuat că „13. Cu referire expresă la aplicarea principiului neretroactivităţii în privinţa mandatelor legale, prin Decizia nr. 375 din 6 iulie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 8 iulie 2005, Curtea a statuat că legiuitorul este liber să redimensioneze, printr-o lege nouă, durata mandatelor funcţiilor de conducere în alt fel decât legea în vigoare, dar numai pentru viitor, nu şi pentru mandatele în curs, altfel ar însemna să nesocotească regula neretroactivităţii legii, care este normă de nivel constituţional, prevăzută în art. 15 alin. (2) din Legea fundamentală. În speţă, era vorba despre reducerea duratei mandatului în exercitarea unor funcţii de conducere de către magistraţi.” (Decizia nr.713/2014).