Vești bune! Marcel Ciolacu a confirmat că va crește salariul minim în România, informează ziare.com.
Salariul minim va crește în România. Marcel Ciolacu a confirmat acest lucru și a menționat că este un mecanism prin care se păstrează lucrătorii în țară. El a fost întrebat astăzi, după vizita efectuată la Complexul Sportiv Olimpic de la Izvorani, când ar putea crește salariul minim pe economie.
Premierul României a punctat că acest lucru se va întâmpla atunci când economia reală va putea suporta majorările. Totodată, Marcel Ciolacu a dat exemplul Germaniei, acolo unde veniturile au crescut de trei ori în decursul anului trecut. În continuare, premierul a precizat că el nu taie salariile, ci va majora veniturile.
Citește și despre: Românii vor avea salarii uriașe de la 1 septembrie! Toți angajații din România vor încasa 3.300 de lei, iar cei din construcții 4.500
„Spre exemplu, în Germania, anul trecut, salariul minim a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care-ţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat de către economia reală, prin discuţii vom…
Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim, astfel încât…E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile…
Nu le taie. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, declară Marcel Ciolacu.
Sursele guvernamentale au anunțat joi, 20 iulie, că salariul minim pe economie crește de la 1 septembrie pentru toți angajații din România. Concret, salariații vor avea un venit de 3.300 de lei, iar cei din construcții de 4.500.
Sursele guvernamentale au relatat că veniturile vor crește la 3.750 lei de la 1 ianuarie 2024. Coaliția analizează un pachet de măsuri fiscale, care include eliminarea unor facilități fiscale. Totul se întâmplă în contextul în care pierderile rezultate din acordarea acestora se ridică la 75 miliarde de lei.
Sursele guvernamentale arată că s-a convenit cu oficialii de la Comisia Europeană ca din septembrie 2023 să fie doar două cote de TVA. Există mai multe derogări la momentele actuale de la cota de 19%, cum ar fi cea de 5% pentru cultură, cărți, servicii turistice, manuale școlare, mâncarea pentru animale și tranzacțiile imobiliare. Comisia Europeană condiționează statul român și îi transmite că nu trebuie să mai existe aceste derogări.
Asta ar însemna ca 5% TVA să existe doar pentru protezele medicale. Ar urma să rămână TVA redus, la 9%, pentru alimente, medicamente și pentru serviciile HORECA. Modificările fiscale vor fi îndreptate și către impozitele plătite de marile companii, dar discuțiile din Coaliție continuă.
Vezi și: Salarii 1 ianuarie 2024. Venituri mai mari pentru o categorie de români, începând cu anul viitor