În plin scandal în ceea ce privește gaura de la buget și soluțiile propuse pentru redresarea cheltuielilor bugetare, Marcel Ciolacu afirmă că nu s-au purtat discuții în coaliție despre înghețarea veniturilor. Așa cum arată primele informații relatate de stiripesurse.ro, președintele PSD a vorbit inclusiv despre impozitarea progresivă a veniturilor de peste 25.000 de lei, unde există mai multe variante.
România este în impas: reprezentanții au identificat o gaură imensă în bugetul de stat, tocmai pentru că marii contribuabili nu și-au plătit taxele, impozitele și datoriile necesare. Încă de la acel moment, un șir de discuții a avut loc, în care guvernanții au încercat să găsească cele mai bune soluții pentru a reduce cheltuielile bugetare.
Tăierea salariilor bugetarilor și înghețarea veniturilor instituțiilor sunt primele variante gândite de către reprezentanți. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu face declarațiile care dă întreaga situație peste cap: mai exact, președintele PSD afirmă că nu s-au purtat astfel de discuții în coaliția de guvernare.
Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu precizează că urmează, în cererea de plată cu numărul 4, să existe o nouă lege a salarizării. În continuare, președintele PSD a afirmat că abordarea stabilită va fi una corectă și unitară.
„Nu s-a vorbit despre înghețarea salariilor bugetarilor. Avem legea 153.
Urmează, în cererea de plată nr. 4 să avem o nouă lege a salarizării. În acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate. Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată, nu s-a vorbit niciodată de vreo înghețare de venituri în niciun sistem.
Cu adevărat, este o abordare corectă și profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul, e normal să avem o abordare corectă și unitară”, spune Marcel Ciolacu.
În ceea ce privește impozitarea progresivă a veniturilor de peste 25.000 de lei, președintele PSD precizează că s-au discutat mai multe variante. Marcel Ciolacu spune că, pe această direcție, nu se poate lua în calcul cumulul pensiei cu salariul, precizând că propunerea vizează doar „zona bugetară”. Totodată, oficialul menționează că legea nu se poate aplica doar persoanelor care beneficiază de pensie specială și consideră că impozitarea trebuie abordată în praguri.
„E o discuție. Sunt două drepturi prevăzute în Constituție – la muncă și la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia acest drept. Pe această discuție, sub nicio formă în ordonanță, nu putem să prinde cumul pensiei cu salariul. Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante.
Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul, dar ai o pensie de 2.000 de lei și ești și portar la o primărie – eu nu pot lua dreptul acelui om să-și acopere minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariul și pensie specială.
Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul, depășești salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului…
În lege nu poți să treci numai pe cei care au și componentă specială în pensie, nu poți interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri”, adaugă social-democratul.