După vizita la ferma Landrbruck SRL, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat despre măsurile fiscale pregătite de Guvern.
„Pe 1 septembrie o să venim şi o să le prezentăm. Nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii. Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar, şi acest lucru ni-l arată cifrele şi analizele. Ca să ai aceste analize în timp real îşi trebuie o digitalizare şi să intervii cu astfel de măsuri dar ele să fie cuantificate în timp”, a spus şeful Executivului.
Marcel Ciolacu a continuat: „Nu poţi să dai excepţii, să spui sunt excepţii pe viaţă, fiindcă atunci nu mai ai Cod Fiscal. Şi normal că acest lucru ni l-a spus Comisia, domnule, nu puteţi trăi într-o lume de excepţii, în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul”.
Întrebat despre excepțiile care ar trebui eliminate, premierul a răspuns: „În principiu toate, cere Comisia. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, vor rămâne la 9%”.
Citește și: Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Viktor Orban. Decizie majoră pentru România și Ungaria
Despre creșterea cheltuielilor, premierul a precizat că există cheltuieli de bunuri și servicii.
„Nu e prima oară, presupun că nu va fi nici ultima oară. Înzestrarea Armatei Române intră la bunuri şi servicii. Au fost cheltuielile majore în primele luni ale anului. Mă bucură că industria de apărare, pentru prima dată, lucrează şi în patru schimburi. Va veni şi acest împrumut de la Congresul SUA, de 2 miliarde, cumva direcţionat pentru industria de apărare, iarăţi un domeniu pe care încet încet îl acoperim. Lucrurile chiar au intrat într-o anumită dinamică”, a subliniat premierul.
„Părerea mea, sinceră, şi vă pot pune cifre la dispoziţie, niciodată România nu s-a dezvoltat în acest ritm în ultimii 35 de ani”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Citește și: Când vor putea românii să meargă în SUA fără vize? Marcel Ciolacu dă vestea
Deducerile vor fi aplicate la impozitul pe venit, iar astfel, angajații vor putea deconta din impozitul pe venit meditațiile, taxele pentru creșă, grădiniță sau afterschool, servicii medicale sau cursuri de perfecționare.
Impozitul pe venit reprezintă în prezent 10%. Guvernul nu poate, însă, să renunțe la impozitarea salariului minim, dar poate acorda deduceri de câteva procente. De exemplu, acirdarea unei deduceri de 10% din impozitul pe venit i-ar ajuta pe 1,4 milioane de angajați să deducă doar 176 de lei pe an, ceea ce înseamnă o singură ședință de meditații pe an.
O deducere de 50% din impozitul pe venit înseamnă 876 de lei/an, adică aproape jumătate din cât costă o lună de afterschool.
Totodată, dacă aceleași deduceri ar fi aplicate salariului mediu, o deducere de 10% ar aduce unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie 600 de lei anual. O deducere de 50% ar aduce unui angajat 3.000 de lei, cât costul a două luni de afterschool sau jumătate din prețul pentru o operație de apendicită la un spital particular, scrie Antena 3.