- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu exclude mărirea TVA din 2025 după apelul lui Klaus Iohannis : „Este total incorect”

12 Jul, 19:54 • Adrian Popovici
Marcel Ciolacu a vorbit recent despre posibilitatea creșterii TVA din 2025. Acesta a exclus posibilitatea că acest lucru s-ar putea întâmpla în mandatul său.
Marcel Ciolacu exclude mărirea TVA din 2025 după apelul lui Klaus Iohannis : „Este total incorect”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a dat asigurări ferm că Guvernul pe care-l conduce nu va crește TVA-ul în ciuda presiunilor și recomandărilor. Într-o declarație recentă, primul ministru a respins ideea de a majora astfel de dări, subliniind că o astfel de măsură ar fi profund injustă într-o societate modernă și dezvoltată, notează Antena 3 CNN.

Întrebat despre posibilitatea unei majorări a TVA la 21%, în contextul unei cotizări unice de 16% propusă de președintele Klaus Iohannis pentru a îmbunătăți colectarea fiscală, premierul a respins categoric această perspectivă. Acesta a subliniat că o taxă uniformă, indiferent de venituri, ar afecta disproporționat cei cu venituri mici și ar contraveni principiului echității sociale.

„Când am preluat funcţia de prim-ministru al României, toţi analiştii şi toţi experţii, Comisia mi-au cerut să măresc TVA. Lucru care era foarte uşor de implementat, dar un lucru foarte incorect, pentru că, în acel moment, de fapt, puneai o taxă neţinând cont de cât anume câştigi, o taxă egală pentru toată lumea – şi pentru cei care câştigă foarte puţin, dar mai ales pentru cei care câştigă foarte mult.

Era total incorect. Mai mult, aduceţi-vă aminte când am luat mandatul de prim-ministru: valoarea inflaţiei, în acel moment, era cu două cifre. Am ajuns, luna aceasta, la o inflaţie de 4,9%.

Decizia mea, cu mai multă muncă, cu mai mult scandal, cu ministrul Finanţelor, cu fiecare ministru, cu ordonarea cheltuielilor, cu… adică volumul de muncă a fost însutit faţă de o decizie simplă de a mări TVA. Este exclus ca TVA să se mărească, este total incorect într-o societate dezvoltată să pui povara să fie plată egală pentru toată lumea”, a adăugat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, mesaj pentru români după ce inflația a scăzut la 4,9%. Ce se întâmplă cu prețurile

Marcel Ciolacu vorbește din nou despre impozitarea progresivă

Premierul a reiterat că o reformă fiscală este pe agenda viitoare a Guvernului, menționând că se va discuta despre impozitarea progresivă în anii următori. Totuși, el a subliniat că introducerea unei adevărate cote unice în acest moment ar duce la o creștere a taxelor, ceea ce consideră a fi inoportun într-un climat economic cu creștere solidă.

Marcel Ciolacu a adăugat că într-o societate dezvoltată nu se pune în discuție o creștere a taxelor în acest fel, sugerând că dacă președintele actual ar deveni prim-ministru, având o orientare politică de dreapta, ar putea lua în considerare o astfel de măsură.

„Ca cei bogaţi să aibă aceeaşi povară cu cei săraci. Deci, nu există o astfel de abordare. Dacă domnul preşedinte Iohannis ajunge prim-ministru, sunt ferm convins că are un plan al dânsului. Ţinând cont că este un om de dreapta, poate dânsul măreşte TVA, dar cred că reprezentarea PSD din Parlament va fi suficient de mare ca să nu se întâmple acest lucru”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu le răspunde celor care contestă reformele fiscale. „Cu toții ne dorim reforme. Când le implementăm, nu mai sunt bune” VIDEO